Vi är ett djur bland alla andra här på jorden.

Vi har fått två unika fördelar – vi kan minnas bakåt i tiden och planera framåt. Detta gör att vi kan lära oss av erfarenheter och bli smartare. Vi kan dela med oss av kunskap till andra.

Men vi är fortfarande ett djur, med instinkter och med grundläggande behov – både gällande livet och näringsämnen.
Som tur är så är vi ett av jordens tåligaste djur. Tillsammans med råttor och kackerlackor. Hade vi varit en häst hade vi dött ut för länge sedan.

Men, den smartaste forskaren i världen är inte inte smartare än naturen. Och kommer aldrig bli.
Jag tror svaret på att vi nu blir sjukare och sjukare är att vi har gått för långt. Förändringarna för oss som art de senaste 120 åren är enorma. Vi har förändrat allt! Vi har förändrat och går nu emot instinkten för och om våra barn. Barn utan ett spåk går bara på instinkter – inte på värderingar, politik eller ekonomi.

Vi utsätter oss för tusentals nya ämnen – både i luft, vatten, på hud och i mat. Allt från margarinet & mackor till miljögifter och besprutade grönsaker.

Vi lever för mycket i det sympatiska nervsystemet.
Vi umgås, kramas och skrattar för lite.
Vi lever alldeles för långt bort för vad vi är designade för att leva. Tror inte vi kan avvika mycket mer innan det går åt skogen.

Och nej, inga tillskott eller mediciner i världen kan lösa alla dessa ”livsbrister” och påfrestningar.

Ju mer du hittar tillbaka till artegen kost, i artegen mänd, i artegen form och ju mer du säker dig närmare ett arteget liv desto bättre kommer du att må. Och nej. allt behöver inte vara rätt. Längt ifrån. Kom ihåg att vi är ett av jordens mest tåliga djur.

Hälsofanatism kommer göra dig sjuk av oro.

Men vi kan nog inte gå så mycket längre bort från vårt ursprung. Vi är redan på gränsen till att gå helt vilse.

Vi har ändrat på i stort sätt allt som vi behöver och mår bra av. Mycket för att vi litar på vita rockar, fina titlar, ”forskning” och piller. Vi mådde betydligt mycket bättre när vi litade på mamma och mormor/farmor och deras erfarenhetskunskap sen tusentals år bak i tiden. Bara ”humbug” som fungerar förs nämligen vidare generation till generation. Allt som provas som inte fungerar försvinner med tiden.

”Ät fisk så blir du intelligent” (omega 3)
”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” (pektin)
”Ett skratt förlänger livet” (Endorfiner och oxytocin)
“Lite skit rensar magen” LERA

Vad har vi fler för äldre visdomar?