Vegetarian och miljö

Är det bättre att vara vegetarian för miljön?

Oerhört tveksamt. Till och med fel.

Är det någon som funderat på hur det sliter på miljön att skapa denna industriellt tillverkade mat?

Är denna industri inräknad i siffrorna? Nope.

Är industriellt tillverkad mat bäst för din hälsa? Nope.

Hur miljövänlig är tillskotten som behövs för att kosten inte är fullvärdig?
Och hur miljövänliga är medicinerna som behövs för den diffusa värk eller ledvärk som ofta drabbar vegetarianer?

Och nej, jag försvarar inte storskalig och industriell köttproduktion! Den är vidrig.

Men att kemiska substanser som Quorn skulle vara bättre? Nope.

Soja då? Om vi bortser från att den är onyttig. Hur är den för vår miljö? Ja, accepterar vi regnskogsskövling så är den väl ok… och den påverkan detta gör för vår jord, natur och klimat.

Men om vi tänker på alla djur som bor, ja eller bodde, i regnskogen så kanske det inte känns så bra längre.

Sen att soja inte är tjänlig som människoföda om vi inte industriprocessade denna är en annan sak. Hur miljövänligt är processen?

Och hur behåller vi öppna landskap utan betesdjur?

Hur löser vi B12 på vegetarisk kost?

Allt eller inget brukar vara ett ganska så dåligt val. Balans brukar passar naturen så mycket bättre.

Industrikossan är varken bra för naturen eller oss. Men det står inte mellan den och sojan. (Även om det alltid väljs att räkna på den kossan för den är miljövidrig. Motståndarna vill inte räkna på får, fågel eller ägg för då blir siffrorna för bra)

Industrikossan i USA är ju till och med uppfödd på soja.

Det finns oändligt många fler bra val av rött kött. Djur ska inte äta odlad mat. Klart det blir dubbelt dumt då.

Och att välja att äta kött betyder inte att du väljer bort vegetabilier.

Kanske är en bra grund att vara vegetarian och äta fisk, skaldjur, ägg, fågel, lamm, vilt och nån gång ibland gräsbeteskött?

Varför ska diskussionen vara mellan att vräka i sig billig ko mot vegetabilier? Är den inte lite väl vinklad?

4 svar

  1. Hej! Att hålla en vegetarisk kost behöver inte innebära att äta industriellt tillverkad mat. Oavsett om man är köttätare eller inte finns det många hel- och halvfabrikat att välja eller välja bort i butiken.
    Att som vegetarian äta bra, hälsosam mat lagad från grunden, utan ex. soja, och samtidigt få i sig alla nödvändiga ämnen (utom B12) är inget problem.
    Om man ändå väljer att köpa tex. sojafärs istället för de flesta nötfärs-alternativen har det fortfarande en positiv effekt på miljön, eftersom mängden soja som krävs för att mata korna är så mycket större. Även i Sverige matas kor med soja.
    Visst är balans är bäst, men det är ju ofta ett etiskt val att helt avstå från ”djurprodukter”.
    Även mejeriprodukter har en jättestor inverkan på miljön.
    Det finns som du skriver miljövänliga köttalternativ, och jag förstår att det är de du syftar på i inlägget. Att köttindustrin är fruktansvärd hoppas jag alla kan enas om.
    Men jag reagerar när jag läser att det inte skulle vara bättre för miljön att äta vegetariskt. Det är bara felaktigt! Även om du äter vegetarisk industrimat är det mer miljövänligt än att äta kött- och mejeriindustrimat.

    1. Jag håller med dig om att vegetariska mat inte behöver vara industriell. Men jag upplever att många väljer ”biffar” och ”korvar”. Jag upplever att få sätter ihop naturliga icke fullvärdiga vegetabiliska livsmedel till en fullvärdig tallrik. Vilket naturligtvis hade gått – gällande proteinerna.

      Sen håller jag inte med dig om att det går att få i sig alla ämnen i fullgod mängd till bra balans i kroppen. Och jag funderar även på hur industrin för B12 ser ut? Tar pillerindustrin fullt ut ansvar för djuren och naturen? Platsburkar? Platslock? Varifrån kommer ursprunget för pillret: B12? Hur ser den industriella processen ut? Hur långt fraktas produkten, burkarna och lockan över vår jod? (Obs, frågor jag inte kan svaret på, bara en fundering)

      Gällande näringsämnen så har en vegetarian svårt att upprätthålla en bra balans mellan omega 3 och omega 6 samt hålla en tillräckligt hög nivå av EPA och DHA i hjärnan.

      Linfröolja ger en del, sant. men det är i formen ALA som bara till ca 10% kan omvändlas till EPA i våra kroppar. Du behöver en stor mängd linfröolja för att nå upp i kroppens behov. Och samtidigt fyller du då på med omega 6. Sen finns det Alg DHA att tillgå. Sant, men jag har ännu inte hittat en sort utan det skadliga karragenan. Detta innebär att många vegetarianer efter ca 10-15 år har diffus ledvärk och/eller trötthet och hängighet. Detta kommer påverka livskvalitén samt OM de väljer smärtstillande så påverkar detta i sin tur djur och natur.

      Och ja, självklart har de som äter animler också värkproblem, men det har inte genom brister ätit sig till dessa. Jag pratar nu bara den kostrelaterade värken och hängigheten.

      Ett annat ämne som vegetarianer har svårt att få i sig är glycin. ”Jamen det är inte essentiellt” Helt sant, men det verkar som att vi tänkt fel här. Inte essentiellt betyder att kroppen kan bygga det själv – men bara om den har byggstenar till detta i överskott samt att den hinner.

      Och tittar vi på hur vå mår idag så ser vi att vi ofta har brister även på icke essentiella näringsämnen. Kroppen hinner helt enkelt inte bygga dessa. Den har också bara 24 timmar på dygnet och sen börjar en ny dag där kroppe måste lösa exempelvis stressens belastning på våra kroppar. Även många köttätare har problem med glycinet då vi väljer filéerna och glycinet finns i ”fuledelarna” på djuren. Vi ska alltså äta hela djuret, allt på djuret.

      Mer hälsosamt och med vänligt då ett djur räcker till många fler och mycket längre.

      Sen håller jag också med om att jag väljer siffror som passar. men det är för att balansera då den veganska insustrin gör just detta. De väljer att jämföra med industri-kossan för att få så snygga siffror som möjligt. Och ännu värre med soja-industri-kossan. Ett kött som är skadligt för både oss människor (i min värld inte ens tjänbart som föda) och skadligt för vår natur.

      Jämför med får, get, ägg och gräsbetes-kor. Nu ser siffrorna helt annorlunda ut och vi behöver betande djur för öppna landskap. Annars kommer vi döda oerhört många av naturens djur som lever fritt. Vi kommer förstöra hela vår kedja. Det bör vi också tänka på.

      Många vegetarianer jämför också soja mot animalier med 1 gram mot 1 gram. Vilket inte stämmer då du bara kan ta upp 80% av sojans proteiner. Du behöver alltså äta betydligt mer sojaprotein för att få samma mänga som vid animalisk protein. Denna fakta glöms ofta bort i beräkningarna för att det ska ”passa”. Så jag ville balanser dessa utvalda siffror och påståenden då sojabranschen valt bästa siffror från sin sida och de sämsta de kunde hitta, samt göra en felräkning, för att få fram ”sin sanning”.

      Nej, även om du äter veg. industrimat så är det definitiv inte mer miljövänligt. Men miljon-bransche vill gärna att vi ska tro det för då säljer de mer. Bara en sån liten sak som hur och vem ska ansvara för öppna landskap? Ingen har råd att äga marken och äga betesdjuren för skoj skull. Utan någon inkomst på detta.

      Däremot bör vi äta mindre kött och mer grönsaker. Vi bör välja kött från gårdar som tar hänsyn till djuren och naturen. Och vi bör välja annat än ko och gris så ofta det bara går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *