(Lägger om detta som repris då det dyker upp hela tiden)

Går det? Både ja och nej. Visst är jag tydlig? Skratt. Klart det går men jag ser ju alltid till hälsan också och att vara vegetarian och helt hälsosam går tyvärr inte.

Först måste vi dock vara överens om vad en vegetarian är. Vegetarian och vegan är samma sak matmässigt. Det är en person som inte äter kött, fågel eller fisk. Och som inte äter ägg och mejeriprodukter.

Sen finns det Lakto-vegetarian som äter mejerivaror men inte ägg.  (Här slipper du B12 birist)

Ovo-vegetarian som äter ägg men inte mejeriprodukter. (Här får du alla essentiella aminosyror plus en del omega 3 från EPA och DHA)

Och sen Lakto-ovo-vegetarian som äter både ägg och mejeriprodukter.

Sen finns det DEMIvegetarianer som också äter fisk. (Kanon. Här är omega 3 hemma)

Det finns SEMIvegetarianer som äter fisk och kyckling. Vissa SEMIvegetarianer kan gör enstaka undantag och också äta kött. (Hm, hur kan man vara vegetarian och äta djur? Men bra är det :))

En vegetarian kommer alltid att äta för lite omega 3 och för mycket omega 6. Den balansen går inte att kompensera om man inte väljer omega 3 kapslar från fisk/krill. Många får också stora problem med B12.

En DEMIvegetarian är hälsan själv. Finns inget som den personen saknar i sin kost. (Samma gäller då SEMI eftersom det är fisken och ägget som är viktig) Kött är gott för oss som gillar det, men inget livsnödvändigt så länge vi äter fisk och skaldjur.

Var ligger då problemen för en vegetarian? Som sagt den stora obalansen mellan omega 6 och omega 3. Sojaprodukter är proppfulla med omega 6 (och en gnutta bensin och en hel del lektiner). Alla vegetabiliska val av fett innehåller för mycket omega 6 och en omega 3 (ALA) som vi knappt kan använda. SAmt att få i sig alla essentiella aminosyrorna.

En vegetarian äter ofta mycket sädesslag, vilket skapar en hög oxidation i kroppen samt att de äter gluten och andra lektiner.

Men jag svarade ju att det går. Japp. Så här kommer mitt LCHF förslag. (Baserat på lakto-ovo)

4 no-no
1.
Inga färdigköpta veg.produkter. Fulla med skräp och omega 6.
2. Inga mjölprodukter eller flingor
3. Bort med sojaprodukterna.
4. Ingen veg.olja i kosten.

6 tips
1. Ät 3-5 ekologiska ägg var dag
2. Kontrollera din B12 nivå. Fuska med tillskott om det behövs. VIKTIGT!
3. Välj B12 rika mejeriprodukter.
4. Svårt att få i dig tillräckligt med proteiner? Gör en smoothie med mjölkpoteinpulver var dag. Mjölkproteiner är fullvärdiga. ELLER på råa ägg och kokosmjölk med lite extra kokosfett som grund.
5. Laga all mat från grunden.
6. Ät algtillskott med DHA och linfröolja med ALA.

Skapa DIN LCHF-dag  (Baserat på lakto-ovo)
1. Frukost: Omelett med 1/2 dl vispgrädde i. Smaksätt efter din smak. Vill du minska mejerivarorna välj kokosfett i omeletten i stället för grädde.

2. Lunch: Omelette med 1 dl creme fraiche, 2-3 kokta ägg & majonnäs och grönsaker. Eller avokado med vegetabilisk algromsås… (Är du DEMI så lägg bara till en massa nyttig fisk. Gärna fet fisk som lax, strömming och sill)

3.
Mellanmål OM du önskar: 1 dl nötter och ost.

4. Middag: Foliepaket med massor av grönsaker, ost och smaksatt crème fraichtäcke. Allt serverat med blomkålsmos, rostade grönsaker, sallader eller avokadoröror.

Är du vegetarian? Ja, då får du göra ditt bästa och acceptera en obalans mellan omega 3 och omega 6. Samt skapa dig en enorm kunskap om aminosyror.

Väljer du sojaprodukter? Ja, då får du acceptera att du äter bensin, för mycket omega 6, lekitner och fytoösterogen.

Gillar inte fisk, men kan tänka dig äta fisk? Ja, ät då omega 3 kapslar från fisk

Svårt att äta så mycket proteiner? Välj smoothisen om du accepterar mejerivaror eller ägg. (Bra fusk även för oss andra)

Lycka till!