Det finns en signalsubstans som heter serotonin. Serotonin är inblandat i många känslor i kroppen, till exempel så är det med och styr känslor som glädje och ilska. Oro och stress kan leda till lågt serotonin, eller snarare skapa ett större behov för ökad mängd serotonin för att du ska må bra. För låg nivå av serotonin kan i sin tur skapa oro och trötthet.
Kolhydrater ökar mängden serotonin hos dig och ditt barn vilket innebär att många tröstäter när de känner oro och ångest. Många försöker även att äta sig pigga när de upplever trötthet.
Serotonin är också en viktig del vid hunger. Vi för låg mängd kommer ditt barn att uppleva en större hunger.
Hur kan vi då skapa en bättre balans i barnets kropp? Det optimala hade varit att barn inte behövde stressa och oroa sig, men det är inte så enkelt att bara trolla bort. Vi bör däremot försöka prioritera vila och återhämtning så barnets schema inte alltid är fullbokat. Kunskapen att småätning ofta beror på oro kan också vara bra att bära med sig. En kram kanske fungerar bättre än föräldratjat. Något som känns bra både för oss föräldrar och för barnet.
Tittar vi rent kemiskt i kroppen finns också lite vi kan göra för att stärka våra barn mot stress och oro. Små enkla tips som kan hjälpa när barnet försöker äta sig pigg eller lugn.
Brist på omega 3 skapar ångest och vid stor brist till och med depressioner. Det gör att det kan vara värt att prova att öka omega 3 intaget.
Brist på magnesium, D3-vitamin och ljus ger ökad trötthet och ibland även depressioner.
Prova er fram, om symtomen försvinner så har ni hittat bristen. Är symptomen kvar efter 3 månader så är det något annat som skapar oron eller tröttheten. D-vitaminbrist är vanligast under vintertid och jag rekommenderar att inte att äta D under sommaren. Undantag om du eller ditt barn är mörkhyad då behövs vanligtvis D vitamin även sommartid. För att vi i här uppe i Norden, med vårt svagare solljus, ska kunna skapa D vitamin i vår hy behövs en ljus hudtyp.
Barnet kan också själv skapa naturliga ångestdämpande ämnen i kroppen – endorfiner. Det finns två bra sätt att få kroppen att bygga endorfiner. Träning eller aktiv buslek men även att ligga på spikmatta. Nu kanske inte alla barn uppskattar en spikmatta, men rörelse och aktivitet bör vara en självklar del av alla barns vardag.
Bara genom att uppmärksamma småätning som tröstätning skapar nya möjligheter att hitta en bra lösning.
6 svar
Hej Anna! Jag läser din blogg dagligen, och tycker Du har en väldigt bra blogg! Jag försöker äta mat utan kolhydrater men får inte till det riktigt…. men nu till ditt inlägg idag, jag känner igen mig till 150%, lite läskigt faktiskt, jag e ju vuxen, men allt stämmer in på mig! Äter antidepressiva tabletter, fick veta för 2 månader sen att jag har just D-vitaminbrist, det jag undrar har du någon uppfattning kring LCHF-kost och antidep.medicinering, är det väldigt svårt att få vikten att gå nedåt??? Hoppas Du hängde med i svängarna?? Tacksam för svar! MVH Pernilla
Det viktiga är att du först mår bra och SEN tar vikten. Att försöka gå ner när världen är uppochner är näst intill omöjligt. och så blir man ledsen när man inte lyckas med det omöjliga 🙂
Välkommen Tillbaka! Jag är glad att den funkar igen ;-). Har saknat Dina Läsvärda/Kloka inlägg.
Där satte du nog (delvis) huvudet på spiken! Har aldrig tänkt på det från den synvinkeln, men det verkar stämma. Delvis, alltså. För visst småäter barn också för att de av olika orsaker inte vill äta riktigt mat vilket gör att de går omkring och är konstant småhungriga.
Hej Anna! Mycket bra och intressant inlägg!
Något jag känner är att man delvis påbörjar barns relation till mat redan när de slutar amma och man börjar ge dem annan mat, håller du inte med? Om man ger barnet nappflaska med välling, eller puréer som mest innehåller kolhydrater startar man väl ändå ett slags sockerberoende och tröstätande redan där?
Om du har tips på hur man kan göra RIKTIG barnmat att ge små barn skulle det vara otroligt intressant! Hur man bör balansera näringsämnena och exempel på recept. Som sagt, vore väldigt uppskattat! 🙂
Tack Tack Tack för din hemsida! Den behövs sååååå mycket! Min syster Susanne tipsade mig om din sida i dag. Och jag kommer att följa dig. Tack! Jag har genom sjukdom, cancer, lärt mig att leva mycket mer hälsosamt. Och hur viktigt del det spelar i vårt välbefinnande och barnens. Och även vad sockret gör för oss, det var en av de saker jag blev tillsagd direkt att sluta med när jag kom till en klinik i USA. Ja, jag lämnade Sverige eftersom det kändes som om läkarna såg på mig som en person som inte skulle överleva. På min klinik i USA har jag mött, hopp, värme och professionalitet. Socker föder cancer. Och även vitt mjöl har jag slutat äta. Istället mycket indiska kryddor liksom gurkmeja och även bra kosttillskott. Jag är tacksam för livet! Tack! Jessika http://www.jessikakaganovitj.blogg.se