Och VAD är det för något?

Jo, du försöker helt enkelt nolla kolhydraterna. Ta bort allt. Det som blir kvar är kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg tillsammans med fett i olika former.

Fungerar det? Jajjamensan. Det som händer är att ketonerna skjuter i höjden och detta är troligvis det som får det att fungerar så enormt bra. Med mycket ketoner i kroppen har du nämligen en kanonbra fettförbränning. men jag tror inte att det är det som är själva hemligheten. Det är bara en trevlig bieffekt.

Många självmedicinerar på kolhydrater och har svårt att få LCHF att fungerar. Man faller tillbaka hela tiden. Nu är det många som kommit på att det går att självmedicinera på ketoner. De är nämligen smärtlindrande, ångestdämpande, skapar energi och tar helt bort hungern.

Rekommenderar jag detta? Njae… är du ordentligt sockerberoende kanske du inte har något val. Du helt enkelt måste välja den vägen. Såsom en alkoholist måste välja att alltid tacka nej till allt. Men för gemeneman är mitt svar: Nej!

Varför? Jo, ketoner är försurande och med stor del försurande ketonkroppar i blodet måste kroppen skapa ett bra sätt att bibehålla pH värdet. Så kroppen kalkar blodet och vi mår toppen. Men varifrån kommer kalket? Många höjer ett varnandes finger om att det kommer från skelettet med kommande benskörhet som följd. Och det vill vi ju inte ha om 20-30 år eller hur? Det går kanske att kompensera med tillskott av kalcium.

Kolhydrater är inget vi behöver äta, men det finns saker i produkterna som innehåller kolhydrater som vi behöver.

C vitamin är en. Men den kanske går att ta som tillskott?

Sen är det B9 (folsyra). Varför behövs den? Jo, när du äter rött kött (nöt och fläsk) så bildas något som heter homocystein. Detta är blodproppsbildande. Men kroppen kan bygga bort det om den har tillgång till B6, B9 och B12. Finurligt nog finns detta ”motgift” i köttet. Och när vi åt köttet rått så fungerade detta kanon. Men nu värmer vi upp köttet och B9 är mycket värmekänsligt…Vad kan vi då äta där B9 finns och som vi inte värmer upp? Jo, mörkgröna grönsaker. Men vi kanske lika bra kan äta B9 som tillskott?

Sen är det magnesium. Allt fler LCHFare lider av kramp vilket ofta är magnesiumbrist. Kramp är inget farligt men klart obehagligt. Däremot är magnesiumbrist inget att rekommendera. Det skapar i sin tur kalciumbrist… och du blir lätt håglös och lite depremerad av magnesiumbrist. Mandel innehåller magnesium, men också kolhydrater. Men man kanske kan ta magnesiumtillskott?  

Så om du ska nolla så rekommenderar jag att nolla på fisk och skaldjur samt ta en hel del tillskott. Fast jag rekommenderar ju helst inte tillskott då jag vill att vi ska äta mat i stället. 🙂 Och detta gör att jag vanligtvis inte rekommenderar nollning annat än till de som är tufft beroende.

Eller som en kickstart om du har tappat sugen och rutinen. Vad som helst bara du inte väljer pulver eller andra dumheter för att följa ditt nyårslöft. Lycka till!