Jag fick en fråga på FB som jag lyfter här.

Fråga:
Hej Anna! Har en liten fundering. Många som äter LCHF hamnar i platåer då vikten står still, för en del blir det ingen mer viktnedgång. Många ggr heter det att de svälter kroppen och att den då inte vill släppa mer fett. Men hur går det då att gå ner så otroligt mkt med gastric bypass?, de svälter väl om några gör det! De kan gå ner all övervikt utan problem på ett år eller mindre. Har du ngn bra förklaring?

Svar:
Alla ( i stort sett) som bantar hamnar på platåer. kroppen försöker stoppa viktminskningen eftersom fettet för kroppen är en överlevnadsreserv. 


För att hamna på en platå har kroppen nu sänkt din förbränning till samma låga nivå som du äter på. 

Bantare börjar nu ändra, experimentera, ge upp, starta om, göra hårdare, mer, mindre… kroppen blir nu ännu mer envis.

GBP:aren bara maler på. De har (i början) inget annat val. Till slut ger kroppen upp och tvingas ta av reserverna. 

Bantaren gör nu en del undantag ”för inget händer ju i alla falla”. Att nu äta mer igen på en låg förbränning kan till och med göra att du går upp i vikt. Eller så börjar bantaren med fasta av olika sorter och sänker förbränningen i kroppen ytterligare så till slut känns det som man inte kan äta något utan att gå upp. (Vilket är sant)

GBP:aren kan inte göra en massa undantag (till en början) och tvingar ner kroppen med svält. Äter du inte så kommer du natuligtvis gå ner och till slut dö. Så fungerar svält. MEN kroppen är envis, den vill överleva. Den bryr sig inte om spegelbilden. Den vill ha reserver. 

Speciellt då nya ”svältperioder” hela tiden kommer. Kroppen fattar inte att du vill vara snygg, den tror du ska dö av näringsbrister. 

Vad är då lösningen? Att lära sig äta. Normalmycket där alla näringsämnen finns med. För näringsbrister signalerar också svält. 

Bantaren tröttnar eller hoppar på alla LCHF-mackor, LCHF-gröter, kakor, fusksocker, ”istället för pasta”-recept mm. Eller ännu värre, äter kolhydrater lite då och då, fast nu med en sänkt nivå av att kunna hantera det. 

GBP:aren har två vägar att gå. Lära sig att äta och göra detta i resten av sitt liv. Eller fortsätta med fel-ätandet som skapade fetman och ganska snart igen märka att de går upp i vikt igen. (Vilket oerhört många gör eftersom det var ätbeteendet som vr fel. Inte den friska masäcken som nu opererats bort. )

OCH efter bara 1-2 år kan de äta lika mycket mat igen. fast nu med näringsbrister, depressioner och energilöshet som vardag. 

Så vill du gå ner i vikt lär dig äta på ett sätt som du kan göra i 30 år utan undantag. När du kan det, tar ca 6 månader så kan du sen gå ner i vikt. Vissa veckor ganska mycket. Andra noll kilo. Men bara mal på. 

För att gå ner och står stil i vikt krävs också att du mår bra. Stress och oro minskar viktminskning och kan till och med helt stoppa den. (Då är det ju dumt att ändra på tallriken för att lösa stressen…. vilket många försöker med)

Du måste också må bra så att du inte faller för ”tröstätning”, ”belöningsätning” eller ”uttråkningsätning”.

För att gå ner i vikt måste kroppen känna sig trygg. Det gör den om du undviker att skapa näringsbrister. kalorierna är inte så viktig a men näringsämnena är. När vi pratar om svält tänker de flesta på kalorier, men kroppen räknar svält i näringsämnen såsom zink, magnesium, aminosyror mm. 

Så fettkaffe och ketobollar kanske gör dig mätt så du ”slipper äta” och visst går du ner – kortsiktigt. Men kroppen kommer kräva mat från dig då den saknar en massa viktiga näringsämnen. Och kroppens krav på dig för att du ska överleva är alltid större än din karaktär (Om du inte har anorexi eller annan ätstörning så du kan kontrollera kroppen fram tills du dör)

Att väga sig var dag är stress.
Vågen ljuger nämligen och ger dig fel kunskap. 

Väg dig. Drick ett glas vatten – väg dig igen. Vad har hänt? jo du har gått upp vikt och får nu panik och undrar vad som är fel. Och börjar äta mindre…

Väg dig. Hoppa över att äta en dag. vad har hänt? Jo, du väger mindre för tarmen är tom. Du blir nu jätteglad och tror att detta är lösningen. 

Men du har precis lika mycket fett på kroppen båda gångerna 

Så må bra och lär dig äta så lyckas du – för alltid.