Varför kan vi inte följa våra signaler? Fungerar vi inte längre? Jodå, vi fungerar alldeles utmärkt. Men våra signaler är skapta för att vi ska överleva under tuffa förhållanden. När det fattas både energimat och näringsmat. Våra signaler är till för att vi ska lägga på oss lite i vikt.

Nu kommer jag förenkla så det heter duga 🙂

Näringsmaten är proteiner och fett. När vi fått tillräckligt så blir vi mätta. Vi behöver inte mer näring än vi har behov av. Av näring bygger kroppen allt det den behöver. Underhåller alla system så vi mår vårt bästa. Renoverar och bygger nytt.

Energimaten är kolhydrater. Hjärnan lever bara av kolhydrater (Eg. glukos OCH ketoner, men vi tar inte det nu) så därför finns det ingen mättnadskänsla för dessa. Vi ska äta så mycket det bara går. Till magen är full. Vi lagrar glukos i levern (hjärnans lager) och i våra muskler (så vi kan springa från den sabeltandande tigern). Skulle vi ha turen att hitta för mycket kolhydrater vid enstaka tillfällen är kroppen så smart och duktig att den kan omvandla dem till fett och lagra dem.

Söta kolhydrater till och med blockerar mättnadskänslan så vi verkligen ska kunna få i oss allt. (Frukt är ett kanonexempel. Minskar vår upplevelse av mättnad och ökar vår hunger. Fruktsockret är sen det som kroppen enklast bygegr om till fett för att lagra i bilringen)

På överlevnadstiden var detta ett enastående system. Idag är det katastrof.

Tänk att kolhydrater inte har ett mättnadsstopp, att de till och med blockerar känslan av mättnad på de andra två grupperna av mat (Proteiner och fett). OCH att vi nu har obegränsad mängd kolhydrater att tillgå. Livsmedelsverket till och med på fullaste allvar rekommenderar att vi ska äta kolhydrater i övermängd.

Det gör att alla med ett bra överlevnadssystem kommer att överäta och samla på sig extrakilon, öka risken för diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Tyvärr måste vi kompensera dagens tillgång på mat och våra signaler med SUNT förnuft. Vi måste nu äta med kunskap. Det härliga är att om du väljer bort de kolhydraterna som inte fanns när våra signaler skapades så KAN du faktiskt följa dina signaler. Då fungerar de.

Så valet är: Ät vad du vill med förnuft (kan du det är du smal och frisk och din mage fungerar som den ska) och slutaät när du tänkt.

Eller, om du känner att detta inte fungerar. (Av någon anledning så överäter du, vikten är inte alls vad du önskar, du är eftermiddagstrött och saknar energi, magen krånglar, du har värk…)

Ta då bort det som kroppen inte är skapt för! Ta bort mjölmat som pasta och mackor. Ta bort socker. Ta bort godis, kakor, kex, knäck, finn crisp och riskakor.

Vilket klarar du? Vad är ditt val. Båda svaren är helt ok, bara du gör det valet som du kan hantera. Du väljer vad du vill äta. Ingen annan!