Hej! Det känns på kommentarerna som att ett stort gäng nya läsare har hittat hit. Vad glad jag blir. Varmt välkomna!
Här har ni mig som gammal tjockis 🙂

Det jag också känner är att lite kolhydratskräck börjar leta sig in. För mig är det viktigt att fettskrämdhet INTE byts ut mot kolhydratskräck. Att vi inte tror att kolhydrater är ett gift. Det är när vi dränker kroppen i någon som är ett överflöd som problemet kommer.

Dricker du ca 10 liter vatten på  under 3 timmar så dör du… Vatten är inget gift för det. Vatten är till och med nyttigt. Samma gäller kolhydrater.

Först minskar vi kolhydraterna och ökar fettet. Vi mår toppen. Vi börjar närma oss kroppens önskenivå.

Så vi minskar lite till på kolhydraterna och ökar på fettet. Vi fortätter att må toppen och kanske minskar lite till i vikt. Vi har nått kroppens optimala nivå. VÅR kropps optimala nivå, för den är nämligen inte samma som kompisens eller grannens. NU gör vi en feltanke, vi tror att ju mer desto bättre.

Så vi tar bort kolhydraterna och vräker på fett. Vi mår fortfarande ok, men har nu passerat kroppens optimala nivå för väldigt många. Snart kommer kramperna att öka. Vaden låser sig eller baksida lår… aj! Vi går inte ner ett gram i vikt. Vi blir frustrerade och matfixerade. Vi börja RÄKNA antalet gram kolhydrater och tappar hela konceptet. Vi har hittat en ny metod!

Det finns inga metoder som fungerar i längden. Vi måste hitta en avslappnad livsstil. Det tar tid, men det går.

Nummer ett: En livsstil går ut på ögonmått, inte väga och inte räkna.
Nummer två: En livsstil är något du kan tänka dig att göra minst 50 år fram i tiden, var dag. 
Nummer tre: Kosten ska inte bara vara en viktminskning utan även höja din livskvalité och pigghet.
Nummer fyra: Dina val måste bygga på näringsfysologi, inte tidningsmyter.
Nummer fem: Din KROPP styr balansen. DIN uppgift är att hitta den.

Vanliga fel:
1. För lite glykos kan göra så att fettförbränningen avstannar eftersom glukos (puruvat) är tändstickan till fettförbränningsbrasan (citronsyracyken). Fettet är vedklabbarna, Ingen tändsticka, ingen eld!

OBS! Du behöver INTE äta kolhydrater för att kroppen ska ha tillgång till glukos. Det är INTE det jag säger. Däremot ska du försöka hitta din kropps optimala balans och det är inte alltid noll.

 ÄT  grönsaker och om du kan hantera en större mängd kolhydrater, ät även 1/2-1 dl nötter var dag! (OBS!! Ordet ”kan” är viktigt. Några mår toppen på extremt lite eller noll kolhydrater eftersom kroppen bygger glukos av aminosyrorna i proteinet.)

2. Undviker du alla kolhydrater kommer du att fattas av ANDRA saker som finns i de produkterna. Tex magnesium som finns i nötter och folsyra som finns i mörkgröna icke uppvärmda grönsaker. Brist på magnesium ger kramp – ÄT 1 dl blandade nötter (pumpafrön om du är nötallergiker, men då får du tänka på att kompensera omega 6 nivån) var dag. Brist på folsyra ökar risken för blodproppar (om du äter rött kött)

Vill du inte äta den mängden kolhydrater eller inte kan hantera kolhdraterna på grund av beroende kan du välja tillskott av folsyra, selen och magnesium.

3. Undviker du grönsaker kommer din mage få för lite av vattenlösliga fibrer. OBS! Kan dock kompenseras med linfrön. (Vilket betyder att med linfrön, magnesiumtillskott och B9-tillskott kan du hoppa över att äta grönsaker om du inte mår bra av dem eller att de triggar ditt sug.)

4. Jagar du kolhydrater i gram ökar din stress. Du har inte ett naturligt och avslappnat ätbeteende. Kortisolen ökar och minskar möjligheten för viktminskning. Det är inte kolhydraterna som jag är ute efter utan jälva jagandet och räknandet. Byt inte vägande och räknande av kcal till kolhydrater. Då har vi ju inte kommit någon vart i vår livsstilsförändring av själv ätbeteendet.

5. (Har har jag ändrat min formulering eftersom jag tidigare har blivit missuppfattad.) Selen behövs för ditt cancerskydd och för att din sköldkörtel ska fungera optimalt. En bra selenkälla är paranötter. Ät 3 paranötter per dag, inte fler då de i större mängd är giftiga. (Det går lika bra att välja tillskott om du vill undvika paranötter, men välj inte bort selen.)

6. OBS! När kroppen uppfattar brist så sparar den…. gäller inte bara brist på energi. Jod & selen är något som också påverkar sköldkörteln. Bra att veta om man nu är salträdd, eftersom det förr var från jodberikat salt många av oss fick vår jod.

7. Bara för att det inte behövs träning för viktminsking så hoppar många över att träna. Rörelse behövs för stresshantering, mag- och tarmfunktionen, god sömn samt för att hålla lederna mjuka och utan värk. Rör dig efter din förmåga.

8. Många tror fortfarande på kaloritänket. Tyvärr. Tränar du och förbrukar många extrakalorier så kommer kroppen att SPARA på sin energiförbrukning kommande vecka om du inte äter. Kroppen är en överlevadsmaskin. Det kommer inte gå med på ett underskott. Den kommer att kompensera. Den klassiska bantarfällan… Ät dig smal.

9. Fett ökar fettförbränningen. Men massa fett kommer ändå att bli för mycket. Ungefär som vattnet ovan…. En överdriven bacon och gräddiet kommer aldrig att vara lösningen på vår hälsa.

10. Vi tror att vågen berättar hur vi ser ut. Det gör den inte. Den berättar bara vad du väger. Har du tom mage väger du lite. Har du full mage väger du mer. Men du är lika smal eller lika tjock. Använd spegel i stället. Använd ett par för små byxor och prova dem var vecka… Vill du tävla med dig själv? Använd ett måttband!

Lycka till!