Snart socionom med ACT-kompetens, nybakad Cert. Coach samt 15 år med fokus på hälsa. Din hälsa, jag arbetar och vill att du ska må bra. På alla sätt och vis.
 
Denna vår har lärt mig oerhört mycket om hur vårt ”mind” fungerar. Från min synvinkel. Jag säger aldrig att jag har rätt eller äger facit. Vad är då ”min” synvikel”?
 
1 Lev idag med fokus på vad som är viktigt och värdefullt för dig. Oro är en påhittad fantasi för vad som kanske kan komma. Oro äter upp det som är viktigt och värdefullt. Många blir så rädda för framtiden att de helt glömmer att leva här och nu. Lätt? Nej, det sa jag inte. Men värdefullt. Att bara leva ”sen” skapar energilöshet, hopplöshet och håglöshet.
 
2 Följ grundkunskap och grundfakta. Det finns för många agendor och om du läser tolkade översättningar med agenda så hamnar du långt från sanningen – och långt från hälsa och ett värdefullt liv. Jag slutade lyssna på nyheter och läsa tidningen för ca 20 år sen. Jag har så lite oro och rädsla i mitt liv, det ger en enorm livskvalité. Stress och oro äter energi och skapar sjukdom!
 
3 Engagera dig i det som är viktigt! Gör något! Påverka! Brinner du för hälsa – främja hälsa. Brinner du för naturen – främja naturen. Brinner du för hemlösa – arbeta för deras situation. Men sitt inte hemma och läsa om alla katastrofer och sen bara dela skrämsel på FB för att skrämma ännu fler som inte gör något. Hjälplöshet och hopplöshet är enormt sjukdomsalstrande.
 
4 Tänk själv. Min favoritfråga är: ”Är det rimligt?” Stämmer påståendet mot basfakta? Stämmer rådet mot grundkunskap? Här kommer ett dilemma, jag håller med. Du orkar inte skaffa dig grundkunskap i alla ämnen. Du tvingas ibland lita på någon som översätter åt dig. Välj då någon med samma grundfilosofi och agenda som du. Vill du lyssna på någon som skrämmer dig eller på någon som får dig att njuta här och nu (när du ändå inte kan ändra på framtiden)?
 
5 Våga tänka nytt! Våga ifrågasätta din egna övertygelse. Jag får ofta beröm för att jag kan ändra mig. Jag får beröm för att jag kan tänka nytt och ta till mig ny fakta. Jag har aldrig förstått varför jag får beröm – förrän denna vår. I min värld finns det ingen annan logisk valmöjlighet än att följa fakta. Kommer ny fakta så kommer nya insikter. I min värld. Min favorit från ACT: ”Hjälper den här tanken mig?”
 
Men denna vår har gett mig en ny insikt. Få lyssnar in ny fakta. De flesta stannar vid första uppfattningen och letar efter ”bevisa” för att kunna behålla den. Hittar man inte bevis så läggs all tid på att hitta möjliga ”hål” och skapa ifrågasättande i den nya informationen. ”Men titta här, Aftonbladet skrev ju så det måste vara så”. ”Men om vi väntar lite till så ska du se att det är värre än det ser ut”. ”Det finns en person som inte stämmer i mönstret så du måste ha fel”.
 
Bias är spännande.
Och Mark Twain hade/har mer rätt än jag förstått innan.
 

”Det är mycket lättare att lura människan än att få honom/henne att förstå att han/hon har blivit lurad!”

 
Fel, misstag, manipulation och propaganda är svårt att ”tvätta” bort så snart någon lyckats smeta dit den. För vem vill vara lurad och korkad? Det blir en åsiktskamp med fokus på att ”ha rätt”, inte hitta fakta. För att ”ha fel” känns värre än att slippa oro och att vara trygg. ”Tänk om jag haft fel hela denna vår och felaktigt skrämt upp alla mina barn, familj och vänner. Pinsamt”.
 
Varför kan jag tvätta bort och ändra mig?
För jag aldrig känner mig lurad och korkad.
 
Jag gör mitt bästa här och nu och kommer det ny kunskap som gör att ”mitt bästa” blir bättre så försvarar jag inte felen jag gjorde igår. Jag njuter nyfikenheten och möjligheterna den nya kunskapen gav mig idag. Jag gjorde mitt bästa förr med det jag hade då. Men vägrar stanna kvar i då och stoppa utvecklingen bara för att slippa ha haft fel.
 
Nyfiken på vad jag kan lära mig idag <3
Vilken spännande tid och vilka underbara möjligheter till nya insikter. har jag alltid varit så här? Nej! jag vaknade någonstans runt 2000 – 2005 (Ca 35-40 år). Innan dess var jag blind, följde strömmen och tog inte in nytt. Så jag minns hur det känns och har lovat mig att aldrig glömma.
 
Alla ska dö. Du med. Var inte så rädd för döden att du glömmer att leva idag. Ingen är garanterad en morgondag.

Läs mer: