Egentligen gillar jag inte detta med att allt ska bytas mot något. Ibland ska det bara bort. Vi äter helt enkelt på fel sätt. Men, men här kommer i alla fall en bytarlista (från önskelistan av inlägg).

Till er som är gamla i gemet är nog detta ”gammal skåpmat”. Skratt… Men till alla nyingar i gänget kan det nog vara en bra hjälp.

Socker – Bör inte bytas mot något. Det söta bör tas bort. Jag väljer att söta med bär. Vill du ändå skapa en efterrätt som även gästerna gillar (ler stort) kan du välja lite lite stevia, sötrix eller sukrin (Jag gillar inte sötrix och sukrin då det är en sockeralkohol. Men jag vet att många LCHFare uppskattar detta så därför nämner jag det i alla fall)

Mackor – Är du viktstabil och inte sockerberoende kan mandelfrallor vara gott. Är du viktstabil men lätt faller för suget passar nog ett fröbröd bättre. Kämpar du med vikten ska du inte välja mackor. (Ät då proteiner och fett i stället)

Flingor och müsli – Är du viktstabil så gör en egen nöt- och fröbladning som du rostar och smaksätter med t ex kanel. Kämpar du med vikten är yoghurtfrukost ed müsli det sämsta valet. Äggfrukost är mycket bättre.

Spagetti – Kokt eller stekt zuchini. Eller blomkålsris.

Potatismos –  Blomkålsmos eller broccolimos.  (Bild från min kommande bok, LCHF för kvinnor. Foto: Jenny Grimsgård)

Potatisgratäng – Rättikagratäng.

Panering – Byt ströbrödet mot sesamfrön. Oerhört gott.

Redning i sås – Behövs inte för nu gör du allt på vispgrädde eller creme fraiche. Vill du ändå att såsen ska bli lite tjockare kan du hälla i smaklös riven ost. Mums! Eller mixad lök.

Lyfter Majsans tips: ”

Ett hett tips för redning av såser och grytor är färskost, alltså Philadelphiaost eller liknande. Det får såsen att tjockna lite lagom mycket och dessutom blir det jättegott!”

Mys till filmen – Blandade rostade smaksatta nötter.

Glass – Hemmagjord parfait.

Lyx – Vispad grädde med färska bär och en chokladtryffel. Bra hälsoval men sämre vid önskad viktminskning.

Fler tips ni saknar? Eller fler tips ni vill dela med er av? (Till er som delar med er. Det är viktigt att dela upp tipsen i viktminskninsidéer och hälsoval.)