Jag ber dig läsa detta som info. Inte en pik. Inte gnäll. Och absolut inte som ”stackars Anna”. Jag mår strålande!

Men jag kom på att många är nog inte med på hur ”jobbet” ser ut för en egen företagare. Och då är det ju en omöjlighet att förstå.

Många är ju anställda. Inte egna företagare. Och då har vi ett stort glapp i kunskapen om vardagen ”på jobbet”.

Jag älskar mitt jobb. Jag har noll anledning att gnälla. Jag har valt detta alldeles själv och är lycklig över mitt val och över hur mina dagar ser ut.

Vill däremot ”öppna dörren” så du kan ”tjuvkika in” på mitt ”kontor”.

<3

Första rådet jag kommer få i kommentarerna är ”Men anställ någon som hjälper dig!” Men med Sveriges regler är detta en omöjlighet för mig. Höga löner, höga skatter och höga arbetsgivaravgifter och tuffa sjukskrivningsregler för företaget, vilket då är jag.

Anställer jag någon måste jag tjäna EXTRA ca dubbelt så mycket som personen får ut i lön för att ha råd att betala ut lönen! Redan nu gick den planen i stöpet. 😉

Och skulle min anställda vara sjuk, måste jag tjäna in den anställdas lön dubbelt (som alltid) PLUS göra dennes jobb… samtidigt. Jag hade gått in i väggen vid min anställdes första förkylning.

Så nej, tyvärr är det inte en rimlig lösning. Även om jag drömmer om den då och då. <3

Hur ser då ”jobbet” ut?

Vi tar 2-3 ”normala” veckor i min kalender. Underbara veckor, veckor som skämmer bort mig och som jag njuter av <3 Lovar, inget gnäll. Bara info om verkligheten på ”mitt jobb”.

Vecka 1 – . Måndag – förbereder utbildning. Skapar material. Packar. Kontaktar alla som jag har möten med när jag ändå är där. Tar en kontorsdag och tömmer del av högarna. Jag är sen i Stockholm från fredag till torsdag nästa vecka. Bor på hotell. Håller kurs mellan 9-17, vilket gör att jag inte kan svara på mail, telefon eller göra något kontorsarbete. Kommer efter.

Från frukost kl 7 till jag går till kursen halv 9 så jobbar jag gratis på FB, svarar på något mail. Lunchen – jobbar gratis på FB – svarar på någon sms. Hemma på hotellet vid halv 6 – äter. Gör två hemsidor och somnar vid halv elva.

Missat all admin i 5 dagar.

På torsdagen kommer jag hem med flyg. Sätter mig med mailen som nu är ca 150 stycken. Betar av och blir inte klar. 2 träningspass på kvällen. MediYoga och TRX. Ramlar ner framför TVn och jobbar lite med datorn i knät.

Helgen, dags för all admin. Sätter mig först med mailen. Tar ca 1,5 dag. Är ju en hel del efter då jag höll utbildning och inte orkade hålla undan.

Söndag eftermiddag – borde ta tag i anmälningarna. Orkar inte. Tar ledigt 😉

Vecka 2. Efter med anmälningarna. De ska tas emot, svaras på, skickas ut faktura, betalningen ska kollas av, vilket kräver inlogg på banken, vilket alltid tar lite tid, några har inte betalat, påminnelse en och en, och sen ska dessa ”vaktas” en och en, med inlogg på banken gång på gång… (Allt i ett flöde sparar oändligt mycket tid. En och en är extremt ineffektivt.)

Bestämmer mig för att vänta och ”samla in en hög” så jag tidseffektivt kan skriva 40 fakturor på samma gång. Inte behöva öppna systemet, skriva, stänga systemet, göra något annat, öppna systemet, skriva… ja du fattar.

Allt i ett produktivt flöde.

Nu får en massa människor vänta. Både för att jag är sen och efter och för att jag väljer att effektivisera. Nu strömmar mailen in med undran om ifall jag fått anmälningarna, betalningarna mm.

Nu måste jag ta beslutet. ska jag svara på: ”Har du fått in min betalning?” vilket tar ganska så många minuter. Leta fram fakturan. Öppna upp datorn. Logga in på banken. Leta upp betalningen. Vilken alltid finns där, för det ser ju den som har betalat 😉 Den kommer ju alltid fram i dagens banksystem <3 Och svara på frågan.

Eller… försöka ösa på och tömma ”högen” så alla får svar men några dagar senare?

Jag lägger admin till sidan. Måste göra en utbildning på engelska (till Israelresan) samt göra två nya kurser. De som jag ska hålla och som anmälningarna gäller. Får avbryta för jag har föreläsning på webben. Och så pilates och en ny webbföreläsning. Ramlar i soffan halv nio. Jobbar lite på mobilen.

Ny dag. Måste göra admin. Vill inte. Orkar inte. Tar en ledig dag mitt i allt. Sover middag. Fixar med hemmet, tvätten…

Ny dag. Sätter mig i 14 timmar non stopp och tömmer alla högar. Supernöjd. Känns helt underbart, men gänget som nu har fått svar har väntat både i en, två och ibland tre veckor. Jag är ifatt 😉

Till alla er som fått vänta. Jag förstår frustrationen. Jag har full förståelse för er. Jag vet bara inte hur jag ska göra annorlunda.

Automail? Nej, för alla som jag har mailkonversation med får då fnatt. Ex mitt förlag, eller en kund till en föreläsning – får då automail för vart mail de skickar mig. Och vi kan ha 5-6 mail på en dag. Det blir jätteirriterande.

Packar. Till Israel och jobbar och semestrar samtidigt. Kommer efter. Bestämmer mig för att inte sitta och jobba på kvällarna. Eftersom jag alltid jobbar 7 dagarsveckor så ta jag chansen till återhämtning på kvällarna när jag reser. Har då autosvar på mailen.

Kommer hem. Vecka 3.
250 mail i inkorgen efter att jag sorterat bort reklam och skräp. Börjar beta av. Admin som bokföring får vänta. Skatten måste dock in. Fakturor som ska iväg får vänta. Hinner inte klart. Somnar.

Packar. Ny vecka i Stockholm. Kurs 9-17 var dag. Jag föreläser och på kvällarna är jag ganska så mör. Sätter mig med mailen. Är efter. Många mail är undran om varför jag inte svarat. Jag svarar på dessa. Frågan är ju berättigad. Jag har verkligen inte svarat och de som undrar har verkligen fått vänta. Jag har full förståelse, Jag svarar snällt.

Men det tar en timme att svarar att jag inte hunnit, innan jag kan börja göra det som alla väntar på.

Ha ha ha. Detta är mitt liv. Jag älskar det. Jobbar jag färre timmar så har jag inte råd att vara egen. Jag måste få in min lön var månad och en massa skatt och moms och förhoppningsvis lite vinst så jag kan bygga en pensionsförsäkring och ha råd med en sjukförsäkring.

Jag kan inte låta någon göra min admin. Jag orkar inte jobba in en lön till. Även om detta skulle friställa timmar så betyder det att jag behöver tjäna 3 x summan per timme i förhållande till vad jag gör nu.

Något som alla ni som är mina kunder skulle få betala. Eller att jag skulle jobba ännu fler timmar per vecka – och det går inte för de finns inte.

Inget gnäll. Ingen martyr. Jag har valt och jag skulle inte vilja byta. Men verklighet.

Att vara egen betyder att du gör allt. Det finns ingen på ”kontoret”. Kontoret är tid där jag inte kan tjäna ihop min lön. Och är jag på ”jobbet” så är ”kontoret” obemannat och stängt. Kontoret måste jag sköta på min fritid. När jag är på kontoret så står ju ”fabriken still”.

Sen ska nya kurser skapas, böcker skrivas, FB skötas, nytt material göras, föreläsningar skrivas, ny kunskap pluggas in – allt detta på obetald arbetstid.

Jag älskar mitt jobb.
Och jag kommer nog alltid vara efter.

Jag drömmer om en möjlighet att kunna anställa, men så länge jag är ansvarig för sjukskrivningar och måste tjäna in EXTRA den dubbla summan för en ny lön så kommer detta förbli en dröm.

Jag älskar mitt jobb och vill inte byta.
Jag gnäller aldrig. Inte ens nu.

Men jag kommer förbli en hopplöst dålig ”kundtjänst” och ”reception”. Och om jag lägger på mig ”dåligt samvete” för detta kommer jag gå sönder av stress.

Så jag måste acceptera att det bästa jag gör är det bästa jag kan göra och det duger – fast det är uruselt tidvis <3

Kram och tack för att du orkade läsa.

PS! Nu ska jag ramla ner i admin – flyget går söndag morgon tidigt. Sen är jag inte på kontoret på en vecka.