Frukt & rotfrukter?

Allt som finns i frukt och rotfrukter verkar inte finnas i grönsaker ovan jord.

Hyaluronsyra finns i rotfrukter men inte i övriga grönsaker. (Mycket viktigt för din hud och dina leder.)

Pektin finns i frukt (äpple, apelsin, grapefrukt mfl.) och i rotfrukter som morot, rödbeta och även i ovanjord grönsaken vitkål. (Jätteviktigt för din lever). Allra häftigaste här är att bakterien akkermansia munciniphila (som en god tarmbakterie kopplat till att hålla cancer borta) älskar och lever gärna av pektin. ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” 

Grapefrukt & lime innehåller citrusoljan limonen, en fytonutrient, som sägs hämma tumörbildning. Hittar den inte i grönsaker.

En viktig del som verkar vara unikt för frukt är vissa enzymer. Många finns i grönsaker men inte alla, om jag hittat rätt info. Rätta mig gärna om jag har fel. detta är en ny kunskap för mig och jag är nyfiken på att lära mig mer.

Många är viktiga för kroppen avgiftning, antiinflammatoriska och blodet. Andra är viktiga för matsmältningen.

Bromelain – ananas, minskar inflammatoriska processer. Bra ”vikarie” för pepsin som bryter ner proteiner. Kan vara ett tips för alla med magproblem eller GBP. Anses bra för sårläkning och vid problem med bihålorna.

Papain – papaya, verkar inte finnas i grönsaker. Mycket bra för nedbrytning av proteiner och fungerar i olika pH. Kan därför vara en fördel vid GBP. Anses bra för sårläkning och hämma tumörtillväxt.

Proteas – papaya, ananas och kiwi men även i grönsaker och råa nötter; Proteasenzymer städar slaggprodukter samt motarbetar tumörbildning & proppbildning.

Chymopapain – ja papayan är full av nyttigheter. Även denna finns i papaya. Mycket bra för nedbrytning av proteiner och en viktig del i vårt immunsystem då den är en del i att bryta ner ”angripares” försvarssköldar hos ex virus och tumörer.

Actinidain (Kiwi, ananas, mango, banan och papaya). I grapefrukt & mango finns flera andra men hittar inte namnen på dessa. Bryter ner proteiner.

Finns det forskning på allt detta jag här och ovan påstår? Ja, jag lägger in en bara för att visa att det finns. Men ja, det finns fler. Bara sök själv. KIWI

Fler enzymer:
Amylas
bryter ner stärkelse, finns i frukt men även i grönsaker och råa nötter.

Lipas bryter ner fett. Finns i all frukt, grönsaker och råa nötter.

OBS! Enzymerna i vår frukt dör vid en temperatur på ca 47-50 grader

Antioxidanter i frukt som kan vara bra.

Quercetin finns tex i äpple samt i bär. Minskar risken för diabetes typ 2.

Rutin finns i bär.

Betakaroten – Finns i morot och papaya. Kopplat till en del av vårt cancerskydd.

Lykopen – Finns i tomat (helst uppvärmda) och i papaya. Kopplat till en del av vårt cancerskydd. Främst prostatacancer.

Isotiocyanat – papaya (igen). Förhindrar cancerceller att bildas.

Luteolin är en annan antioxidant som kopplas ihop med att vara antiinflammatoriska funktioner och som skyddande mot cancer. Finns i selleri, grön paprika och kronärtskocka. Kanske därför sellerin är så hälsosam?

Sticker inte blodsockret upp? Du ska inte vräka i dig frukt, inte heller byta ut mat mot frukten. Men nej, det verkar fungera för de flesta. även för många diabetiker typ 2. Kaliumet som finns i många frukter hjälper till att kontrollera blodsockret. Samt en fungerande tarmbiotika är faktiskt en stor och viktig del för vår kropps blodsockermetabolism. Så fast du ökar intaget lite så blir summan och slitaget i din kropp oftast mindre. Studier på äpplen har visat de kan kopplas till lägre risk för diabetes typ 2 (quercetin). Visst är det spännande?

Delen om antioxidanter kommer jag fylla på efter hand. Har du mer kunskap? Fyll gärna på i kommentarerna. Tack på förhand.