Eller det metabola syndromet som det nu oftare benämns?
Man brukade prata om 4 olika riksfaktorer. Det var övervikt, diabetes eller högt blodsocker, dåliga blodfetter och högt blodtryck. Idag finns det betydligt fler såsom:
- Högt blodsocker
- Högt blodtryck
- Blodfettsrubbningar
- Typ 2-diabetes
- Övervikt
- Förstorad prostata
- Och eventuellt även
- PCOS
- Demens (diabetes typ 3)
- Infertilitet
- Flera cancerformer
Den stora risken med det metabola syndromet är hjärt- och kärlsjukdomar och den gemensamma faktorerna verkar vara kroniska högt blodsocker. Tänk dock på att det finns massor med överviktig som har kanon hälsovärden. Det är inte övervikten som är skadlig, det är om orsaken till övervikt är högt blodsocker som den är skadlig. Eller om den är så stor att den påverkat fysiskt eller inflammatoriskt.
Hur kommer du då tillrätta med skadlig övervikt och högt blodsocker? Jo genom att äta ytterst lite av det som skapar fettinlagring samt högt blodsocker. Du ska alltså inte äta nya kolhydrater som mjöl och socker. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är underbara val.
Du vill äta det som inte påverkar blodsockret och insulinet. Du vill äta mat.
För dåliga blodfetter, det som slarvigt kallas ”kolesterol”, gäller precis samma sak. Men tänk då också på att nötter, avokado och fisk gör dig extra gott.
Slutligen det som brukar ta lite längre tid att få bukt med – blodtrycket. Samma mat gäller, men här är det också viktigt med att du rör på dig! Se till att du skaffar dig en bra kondition. Träna regelbundet. Och så andningen. Och tryggheten. Och återhämtning. Ja och lite skratt.
Att välja fettfri lågkalorikost här är ren idioti! Den kosten är ju baserad på en stor andel av det som har skapat syndrom X/det metabola syndromet – nya kolhydrater som t ex mjöl, riskakor, frukostflingor, popcorn mm.
När mormor och farmor var små, hur många hade då dessa problem? Och inte åt de fettfritt, margariner och en massa frukt!
Tack för en bra artikel! Jag tycker att det är fantastiskt intressant att lågkolhydratkost nu fått sådant genomslag även hos befolkningen i stort. Överallt pratas det om low carb, och med en lätt överdrift kan man nog säga att så gott som alla antingen själva prövat eller känner någon som prövat low carb…Nästan varje dag kan man läsa om läkare eller dietister som tänkt om och börjat förorda mer fett och mindre kolhydrater. Otroligt! För bara 10 år sedan, när jag gick med i Viktväktarna för första (men inte sista…) gången, fanns det inga andra etablerade sätt att gå ned i vikt än minska på kalorierna, främst de från det energirika fettet, och motionera mer. Smör var farligt och skulle undvikas; margarin och helst lättmargarin med max 40% fett var det som förordades på VV:s möten. Grekisk eller turkisk yoghurt var inte att tänka på – lättfil var stapelvara i var viktväktares kylskåp, jämte minimjölk och ost med 8% fett. Var man godissugen fanns VV:s egna kakor, kolor och karameller att köpa. Inte ett ord om HUR olika livsmedel påverkar kroppen, insulinproduktionen och ämnesomsättningen. Vad jag är GLAD över den här debatten och de senaste rönen!!!
VV rekommenderar popcorn framför andra snacks! När jag var viktväktare valde jag bort nötterna (alldeles för många kalorier) och kunde i gengäld sätta i mig en trepack micropopcorn med extra låg fetthalt på en enda kväll…på den tiden tyckte jag att det var konstigt att ju mer popcorn jag åt, desto hungrigare blev jag. Jag minns att jag sa till min konsulent att popcorn är som rostat bröd – när man väl börjar äta går det inte att sluta…hon bara skrattade och verkade inte alls inne på att något i dessa livsmedel triggade igång och underhöll sötsuget…vilket naturligtvis ledde till att jag tröttnade på VV innan jag nått målvikt (vem vill vara hungrig jämt?) och gick upp allt igen plus ytterligare fyra, fem kilo…
Popcorn, vilka minnen man har av popcorn. Jag arbetade på ett äldreboende 15 mil hemifrån och sov över där ett par nätter i veckan.
Varje kväll poppade jag i micron och den lukten spred sig så när nattpersonalen kom visste de att jag var där på grund av popcornsdoften. Det blev så att popcorn blev godis för oss.
Tycker inte om chips så det har blivit mycket popcorn på 90-talet.
Skratt. Sicken nostalgitripp detta blev. Kul! Då gissar jag på att ni även tuggat salta pinnar…
Om…blev lika hungrig av det!
Jabb, det tilhörde lördagsgodiset
Hej,
Jag har precis hittat hit, och undrar lite över det här med naturlig kost, dvs det som våra förfäder åt på stenåldern och som vi därför bör satsa på. Jag har läst Annika Dahlqvists och Sten Sture Skaldemans böcker och tycker att de är både intressanta och tänkvärda, men jag saknar vissa saker i deras resonemang och tänkte att du kanske kan förklara det för mig:
Enligt AD och SSS skall vi inte äta spannmål och stärkelse eftersom det inte ingick i vår ursprungliga föda utan är något som människan lärde sig framställa och äta för ett par hundra år sedan, i och med industrialismen. Så långt är jag med.
Men de säger också att mejeriprodukter, åtminstone vissa av dem, är OK. SSS förordar smör och grädde och säger att vissa får svårare att gå ned i vikt av ost, medan AD verkar mer liberal och även säger att grekisk/turkisk yoghurt med hög fetthalt är bra. Det enda de egentligen avråder från, om jag förstått dem rätt, är mjölk (pga det högre laktosinnehållet) och alla mejeriprodukter med låg fetthalt.
Men stenåldersmänniskan åt ju inte mejeriprodukter heller. Är inte smör, grädde, yoghurt och ost något som människan lärt sig framställa och äta under samma tid som vi lärt oss producera och äta spannmål, dvs när vi började hålla husdjur och bruka jorden? Varför skulle i så fall det ena vara skadligt för oss och det andra nyttigt?
Det vore intressant att få veta vad du anser om detta.
Tack för en bra sida!
Hur mycket grönsaker anser Du att man bör äta? Jag vet att det rekommenderas ovanjordgrönsaker. Sten Sture Skaldeman verkar tycka att grönsaker inte är nödvändiga(eller så har jag missuppfattat honom) men att man kan äta lite om man vill. Jag har ändå fått uppfattningen att man faktiskt bör äta grönsaker för att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
Jag har precis avslutat Sten Sture Skaldemans bok GI Noll, och där skriver han att de som har mest övervikt (+50 kg) bör vara extremt restriktiva med grönsaker och bara använda dem som dekoration. I övrigt bara fett och kött. SSS hävdar m a o att grönsaker visserligen är goda och trevliga att äta som tillbehör, men inte är nödvändiga för vår överlevnad. Själv skulle jag aldrig kunna leva så, även om jag tror att det är bra att dra ned på de mest kolhydratrika varianterna som rotfrukter och majs.
Jag har en annan fråga om proteindrycker – anser du att de är nödvändiga, eller är det bättre att få i sig allt protein man behöver via kosten? Jag har kollat runt lite i hälsokosten och på nätet, och det verkar som om de flesta proteinpulver innehåller sötningsmedel (oftast aspartam).
Du har helt rätt. Mejeriprodukter tillhör itne vår naturliga föda. MÅnga reagerar på laktosen (mjölksocker) och några på mjölkproteinet.
Det Annika, Skalderman och även jag hävdar är att fettet är naturligt för männsikan. Eftersom vi alltid har ätit mättat fett.
Känn efter. Mår du bra på mejeriprodukter så är dem. Säger din mage eller hud ifrån så hoppa över.
Klart att du ska äta grönsaker, men inte för kolhydraternas skull utan för alla vattenlösliga fibrer, för folsyran, för c vitaminen mm. Det finns en massa gott i våra grösnaker. Kål till exempel verkar vara mycket skyddande mot cancer. Varför ta bort det?
Grönsaker skapar också variation och gör att maten smakar gott. Vi äter ju inte bara för näringens skull.
Intressant det där om mejeriprodukter. Är alla mejeriprodukter att jämställa, eller är get- och fårost bättre än ost gjord på komjölk? Jag känner några som är allergiska mot komjölk men som kan äta get- och fårost.
Jag förstår inte anledningen till att 50+ ska äta annorlunda än 30+. Vad är den näringsfysiologiska förklaringen? Vad skulle grönsaker göra?
Har du så mycket övervikt som 50 kilo så gäller det att hitta en livsstil som du orkar hålla livet ut. Det kommer att ta en del tid att bli av med kilona.
Proteinpulver är ett bra sätt att ”fuska” om du inte gilalr att äta så mycket kött eller tränar väldigt många timamr i veckan så du inte orkar äta tillräcklig stor mängd.
För de flesta av oss andra så fungerar helt vanlig mat bäst. 2-3 ägg till frukost och sen 150-200 gram kött/fisk till lunch och sen lika mycket till middag.
Jag har lite för dålig kunskap om detta med get ost och ko-ost. Men jag har hört just det du berättar en massa gånger. Det verkar också vara skillnad på olika ko-raser.
Nej, jag har gudskelov inte 50 kg övervikt att bli av med :-)…i mitt fall är det 25 kg till BMI 25. Min kommentar gällde inlägget att SSS avråder från att äta grönsaker – det han gör är att mana till stor försiktighet för personer i kategorin 50+ (om de vill få en effektiv viktminskning).
Enligt Sten Stures bok bör de som har mer än 50 kg övervikt i princip inte äta några grönsaker alls, annat än som dekoration. Detta för att tvinga kroppen att förbränna fett så effektivt som möjligt. Jag har läst Sten Stures alla böcker, och budskapet löper som en råd tråd genom samtliga: grönsaker är goda och nyttiga och dekorativa, men om du har mycket övervikt och vill få igång viktminskningen ordentligt kan grönsaker utgöra en broms. Å andra sidan betonar han flera gånger att det är bättre att viktminskningen tar lång tid så att huden hinner med, än att rasa i vikt.
Sedan skriver han också att vissa grönsaker är bättre än andra. Kål och spenat är t.ex. att föredra framför tomater och lök (för den som är kraftigt överviktig och vill få en rivstart på viktminskningen; den som inte har så många kilon att gå ned alt vill ta det lite lugnare kan med fördel äta mer grönsaker och av alla sorter).
Så här skriver Skaldeman i GI Noll s. 86:
”Tallriksmodell för gruppen 50+: tre delar kött och en del fett. Gröna blad som dekoration. Kolhydratgräns: 3 g per mål, 12 g kolhydrater per dag”.
Och på sid 89: ”Vill jag gå ner i vikt tar jag bort grönsakerna. Då blir det ett dagsintag av bara några få kolhydrater.”
Det har inte med din övervikt att göra. Hur mycket kolhydrater du klarar av är beroende på träning, gener, sug, insulinkänslighet, muskelmassa mm Att ange ett visst gram och att de sen ska gälla för allt…? Nja.
Kolhydrater är inget gift. Och ska du gå ner 50 kilo så är det bättre att det tar några veckor extra men du och din kropp mår hälsomässigt strålande under tiden. Kom också ihåg att föööör lite kolhydrater minskar fettförbränningen eftersom kolhydrater i liten mängd är tändstickan till brasan. Utan tändsticka ingen fettförbränning.
Överdrifter gör denna underbara kunskap till ännu en metod. Du ska äta friskmat och gå ner i vikt på köpet!!!
Intressant…vid en hälsokontroll förra veckan sa min läkare följande:
– jag har 20 kg övervikt
– jag har 104 i midjemått och måste hamna under 88
– mitt HDL-kolesterol ligger i underkant
– mitt fastesocker är i överkant (normalt, men väl högt med tanke på att jag inte ätit på 8 tim när provet togs)
– mitt blodtryck är 145/95
Jag är INTE diabetiker. Däremot har jag mkt svårt att gå ned i vikt. Har bantat säkert 20 ggr med VV, Viktklubb, Modifast, Cambridge och Xtravaganza. När jag började banta hade jag 15 kg övervikt, idag 20…min läkare rekommenderade VV eller Viktklubb för att gå ner i vikt?!
Jag tror astt läkare gör detta av gammal vana och lite okunskap. De ger ett råd de tror är bra och sen är ansvaret ditt.
Just som du berättar så ÖKAR vikten oftast av kalori- och pulverbantning. En ynka liten del klarar av att hålla vikten på lång sikt. (ALLA går ner i början och det är det som lurar oss)
För att skapa bra fastesocker och bra balans i kolesterolet behöver du en lågkolhydratkost. Att den sen OCKSÅ fungerar för vikten är ju bara bonus.
Det lustiga är att begrepp som jojobantning använts i åratal. Jag hörde det första gången när jag gick på lågstadiet i mitten av 70-talet. Men ingen brydde sig någonsin om att ta reda på fenomenets orsaker. På samma sätt var det nog 30 år sedan jag hörde meningen ”det är vanligt att man går upp i vikt igen efter en bantningskur, och ofta lägger man på sig några kilo extra”. Men återigen gjordes det inga seriösa försök att förklara detta; det utmålades som en naturlag och kanske fanns det också ett underliggande antagande att det berodde på dålig karaktär? När jag gick i skolan fick vi bara lära oss tallriks- och kalorimodellen i biologin – aldrig ett ord om insulinproduktion och fettlagring/fettförbränning. Vi fick Lätt & Lagom och lättmjölk i skolan och uppmuntrades att äta knäckebröd till maten pga fiberinnehållet…vi fick lära oss hur bra det vara att välja produkter med nyckelhålsmärkning och så skulle vi äta 6-8 skivor bröd om dagen…
Vi har en förmåga att TRO på forskning och auktoriteter. Vi måste börja tänka själv. Titta på hur verkligheten ser ut!
Precis som du skriver har de flesta av oss VETAT om att man går upp efter en bantningskur. Ofta mer därtill. Vi har vetat att jojo bantning finns – men aldrig stannat upp och tänkt till.
NU är det dags att vi litar på oss själva. Slutar TRO.
Tack för en underbar kommentar!