Sött, beroendeframkallande och giftigt? Eller livsnödvändigt för vår hjärna? Är socker verkligen beroendeframkallande? Är inte alla naturliga produkter bra för oss?

Ja, nej, ja, nej! I korrekt ordning.

Socker är en kolhydrat. Kolhydrater kan även vara bröd, grönsaker och pasta. Ofta när man pratar om socker pratar man om vitt socker. Och det är det som gör det lite rörigt i bland. Socker kan också vara t ex blodsocker (glukos), frukstsocker (fruktos) och mjölksocker (laktos).

Det finns tre enkla vanliga.

Glukos (blodsocker och faktiskt samma som druvsocker…)

Fruktos (det som finns i frukt)

Galaktos ( en av två delar i mjölksockret som ju hette laktos)

Härligt rörigt va? fast det är egenligen inte så viktiga att kunna dessa smådelar. Det är bara viktigt att känna till dem så Du vet att det kan vara mer rörigt än man först tror.

T ex ”hjärnan behöver socker för att överleva”. Det är en typisk mening som missförstås. Hjärnan behöver GLUKOS inte vitt socker. Glukos kan kropen bygga från kolhydrater i t ex filmjölk eller från paprikan. Eller från potatisen…

I potatis finns stärkelse. Vad är nu det då? Jo, fortfarande en kolhydrat. Men den är byggd som en lååång kedja av glukos. Japp, hjärnans bränsle. Bara för kroppen att klippa sönder kedjan så är blodsockret på plats. Det är därför potatis snabbt höjer blodsockerkurvan fast den inte smakar sött. har du sen stoppat potatisen i ugnen eller slagit sönder den med vispen så har du redan delat flera kedjor så det ÄNNU snabbare blir färdigt blodsocker. Därför är mos och potatisklyftor sämre än kokt potatis med skal på. (Att jag vill ha kvar skalet är för att bevara nyttighterna i potatisen i stället för i kokvattnet som vi ändå häller ut.)

Hjärnan behöver glukos! Japp, nu är det rätt. Vad kan kroppen bygga glukos av då? Jo, av proteiner och av kolhydrater.

Så ät kött, fågel, fisk och ägg.

Ät grönsaker.

NU är hjärnan nöjd.

Lägg till ost, grädde och smör så blir du och din kropp glad också… skratt.