Matprat
Visst är det spännande att se vad ”matprat” kan göra med beteende. Här ser man tydligt att mat påverkar beroende-delen (amygdala) av hjärnan.
Ett ämnen som inte påverkar beroendet skapar ingen aggressivitet.
Kontroll är ångestdämpande och en skön känsla vid beroende. Så ”får” och ”får inte”, samt ”strikt” och ”kontroll-appar” är tyvärr ångestdämpande. Och om nån ger sig på någons ångest så brukar resultatet bli påhopp.
Alla gör vad de vill. Men samtidigt kan det vara bra att veta vad valen gör med kroppen och varför.
Många lyssnar på råden och följer dessa trots att de i framtiden kommer skapa hälsoproblem. ”Bara man gå ner i vikt i dag”… och att det är ”rätt”.
Jag upplever att det finns väldigt liten grundkunskap i många råd. Många glömmer att kroppen är mer än fettförbränning och mat är mer än kolhydrater, fett och proteiner.
Så oändligt mycket mer!
Råd
När de allmänna råden blir ”du behöver bara äta 2 gånger per dag” så undrar jag – Hur vet man det? Ingen har ju ställt några frågor till den som undrar. Tänk om man ger detta råd till någon med magproblem? Till någon med näringsbrister? Till någon med ätstörning? Till någon som har mycket att gå ner? Det är ju där ett katatrofråd.
Men till någon som är frisk, med en fungerande mage och bara 4-5 kilo att gå ner så kan det vara ett toppenråd.
För ”vem och varför?” är oerhört viktigt.
Hur kan man ge råd utan att veta bakgrunden hos den som frågar?
Eller standardrådet ”öka på fettet”. Utan att ha koll på om hungerhormonerna och mättnadshormonerna fungerar. Tänk om CCK är ur spel. Eller ännu värre att rådet sätter CCK ur spel. Hur ska vi du kunna äta rätt i 30 år fram i tiden?
Eller ”Ät strikt, ta bort grönsakerna”. Vem ansvarar för syra/bas-balanse? Vem har då koll på homocysteinet? Vad ger du för mat till bakterierna? Och hur gör du med alla ämnen du nu stjäl från levern? Och hur ska vi kunna hålla oss friska om levern inte får sina byggstenar?
Så snart någon är trött så ska de äta en massa vitamin D. Tänk om personen inte har brist på D? Utan är trött av någon annan anledning – överdos av vitamin skapt skador som troligtvis inte går att backa.
Många råd är rena bantningsråd – utan någon koll på kroppens biokemi för hälsa – och som tyvärr kommer skapa framtida sjukdom.
Men många av dessa problem kommer först om 15-25 år. Tyvärr. För vår kropp är evinnerligt duktig på att ”överleva”.
”Men jag mår så bra nu. Du tror väl inte att jag mår bra nu och helt plötsligt skulle bli sjuk sen?” Jo, tveklöst. Det finns många svar och anledningar.
Framtida problem?
1 Du sätter dig i ketos. Ketonkroppen BHB får dig att må helt underbart – nu. Men stannar du här kommer du tömma din bas-buffert. Gissningsvis tar det ca 10-20 år. Resultat? Benskörhet.
2 Du sätter dig i ketos. Och mår underbart – nu. Men skapar du på detta sätt en brist på folsyra (mörkgröna grönsaker) så kommer du få en överdos av homosystein. Gissningsvis tar det ca 10-20 år. Resultat? Blodproppar. Ha ha ha, gissa vad våra motståndare kommer säga då. ”Vad var det vi sa, fett är farligt!”
3 Ja jag kan hålla på i timmar. Men redan nu är säkert inlägget för långt för att de flesta ska orka läsa.
Ät som du vill. Men tar du bort viktiga artegna näringsämnen som vi har ätit i 500 000 år så se till att du har full koll din kropps biokemi.
Nej, eskimåerna äter inte bara proteiner och fett. De äter alger, sjögräs, maginnehåll på fiskar, fiskögon, binjurar, allt vegetabiliskt de hittar på land samt späck från narvalen.
Och deras protein och fett (säl, fisk, skaldjur, fiskfett, valspäck mm) är inte samma som biff och bea eller ägg och majjo <3
Finns det forskning på detta? Naturligtvis. Detta är grundkunskap. Ren biokemi.