Jag tror att jag minst en gång var dag får frågan: ”Får jag äta det?”
Jag svarar alltid, ”Du får vad du vill. vad vill du?”

FramtidOm du inte mår bra av något som andra mår bra av. Ska du tvinga i dig detta bara för att det är rätt? Ska du gå emot din kropp med hejjarropet: ”Du vänjer dig”?

Om du mår bra av något som andra mår dåligt av ska du försaka detta bara för att det är fel? Ska du gå emot din din kropp med förmaningen: ”Det där får man inte”?

I min värld är svaret naturligtvis inte. Du äger din kropp. Du väljer och du tar konsekvenserna. Min dröm är att du gör de val för din kropp som ger dig största möjliga hälsa och välmående. På kort sikt och på lång sikt.

Samtidigt som du för att vinna alla förmåner, försakar så få saker i livet som möjligt. Vinsten måste vara större än uppoffringen.

Jag hjälper inte dig som mår bra. Du mår ju redan strålande.

Jag försöker nå ut till dig som inte mår bra, som inte hittat din unika väg mot bästa hälsan och som inte nått fram till ditt mål.

Det gör att jag omöjligt kan kritisera dig som valt rätt för din kropp. Jag arbetar ju inte med dig. Du mår ju bra. Jag riktar mig ju bara till de som vill och behöver hjälp.

Du som inte söker längre, som har hittat rätt. Ändra inget. Njut!

Jag lever efter LCHF. Jag mår strålande. Tyvärr har det blivit evinnerligt mycket diskussioner om rätt och fel. Får och får inte. Hälsa och glädje har bytts ut mot tjafs, spänningar och osanningar. Av denna anledning har jag nu valt att arbeta efter min gamla ”roman”:

Glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter. Individanpassad efter din unika biokemiska förutsättning.

Jag vill att du ska mår bra, inte att du ska följa en metod. Jag arbetar, såsom jag hela tiden gjort, efter system inte metod.

Du äger ditt facit. Mår du bra behöver du ju inte lyssna och än mindre berätta för andra att de gör fel.

Mår du dåligt eller i alla fall inte som du önskar så kommer jag fortsätta att ge av min kunskap och erfarenhet. Ta det som passar dig, prova det som du tycker låter som om det kan hjälpa dig och din kropp. Hoppa över det som du känner inte överensstämmer på just dig. Vi är alla olika. Ett råd och tips som är perfekt för en person kan vara helt fel för en annan. Läs, känn efter och gör det som är bäst för just dig.

Men gör det utan att hacka på de som råkar må bra av just detta råd.

Ja, jag säger ifrån ibland. Trots att många upplever att de mår bra. Varför? Jo, jag ser att det skapar brister på sikt. Du kan må bra idag och skapa problem för i morgon. Många använder retoriken, ”Jamen jag mår ju strålande, varför skulle jag helt plötsligt bli sjuk?” Svaret är enkelt, överdosering eller brister känns inte alltid direkt. Vissa kommer efter ett bra tag.

Hur gärna vi än vill tillhöra en homogen grupp. Hur mycket vi än vill vara lika och äntligen ha hittat facit, så ser tyvärr inte verkligheten ut så.

Vissa tål mer och andra mindre. Vissa styrs av tanken mer än av hunger och mättnad. Vissa tvärt om. Vissa behöver svart och vitt, andra tappar greppet av just den anledningen.

Jag vill att du ska må bra. Det är långt viktigare än att jag har rätt. Men jag vill att du ska må bra även om 10 år så vissa delar kommer jag att hävda att de är fel trots att du mår bra idag.

Brist på selen märks tidigast om 10 år.
Brist på folsyra likaså.
Brist på vitamin C efter kanske 1/2 – 2 år.
Brist på magnesium ganska så snabbt.
Brist på zink efter lång tid.
Brist på jod också efter lång tid.

Så jag vill att vi äter mat. Att grönsaker är en del av vardagen. Att nötter, Annas Supersalt och/eller skaldjur är en naturlig del av vardagen. Och att vi kan äta avslappnat. Att vi kan hantera middagar, restaurang, semester, kalas och vardagen. På lång sikt. Att vi är friska om 20 år trots drömmen om att gå ner i vikt idag.

Men det är vad jag vill. Du behöver inte dela detta. Däremot är det vad jag kommer att välja att skriva om på denna blogg. Bra varierad artegen kost är en grundförutsättning för att må bra.

Saknar vi mineraler kommer vi må psykiskt dåligt. Visst är det intressant? Så varierad balanserad glutenfri lågkolhydratkost är grunden.

Välkommen till en spännande vår.