Vi vet alla att det stårt för Low Carb High Fat, men hur ser en tallrik ut?

Det är mycket olika. Ibland är det bra att det är olika, vi har anpassat kunskapen efter vår kropp, vår familj och vår smak. Precis som det ska vara.

Ibland är det oerhört sorgligt att det är olika. Vi har tagit kunskapen och trott att den fungerar lika för alla. Att det går att sätta ut E% och sen följa detta. Att en max nivå på kolhydraterna per dag löser allt. Många tror även att ju mindre desto bättre.

Kolhydrater i övermängd gör en massa skada. Men kolhydrater är inget gift.

Sen är inte hälsan bara beroende av mängden kolhydrater vi äter.

Kostråden har en uppdelning som sen ska individanpassas. Jag tycker att den är kolhydratstinn i överkant och många kan inte hantera en så stor mängd. Deras kropp mår inte bra och deras sug triggas.

Jag har en tallrik som jag startar alla på och sen individanpassar. Den fungerar på väldigt många eftersom de snabbt mår mycket bättre. Snabbt kommer över suget. Alltid är mätta. Däremot är den inte alltid optimal för alla. Några får jag öka kolhydraterna lite på. Andra får jag minska kolhydraterna lite på.

Vad är då fördelen med att anpassa från min nivå i stället för att anpassa från kostråden? Jo, för att fler ligger närmare min nivå än kostråden. Det är alltså enklare att hitta den optimala nivån.

Fördelen är också att istället för att minska maten för att uppnå viktminskning så kan de som vill gå ner i vikt äta sig mätta och slippa suget. OCH ändå gå ner i vikt.

Föredelen är att en diabetiker snabbt blir mycket friskare. Detta ger en kick och en stor motivation att orka byta livsstil.

Fördelen är att många, väldigt många med problemmage snabbt blir bättre. Att efter  20 års kämpande med problemmage märka att den mår bättre bara på 8 veckor skapar en känsla av ”helelulia”.

Men som sagt, alla kunskaper kan missbrukas. Fler och fler inom LCHF tror att ju mer desto bättre och börjar nu leva på kött och grädde och undviker grönsaker BARA för att kolhydrater inte är essensiella (livsnödvändiga att äta). Detta är inte naturlig kost. Kroppen behöver mer. Mycket mer. OCH många av oss äter inte bara för näringens skull utan för att det är gott och för att det är mysigt med en god middag med familj och nära och kära.

Hur ser min grundtallrik ut? Jo, en handflata från fingertopp med grönsaker. Ovan jord om du jagar vikt och alla grönsaker om du jagar hälsan. En handflata med fisk, ägg, kött eller fågel samt en näve med fet gräddsås.

Detta ger ca 500 gram grönsaker och där är ju kostråden och jag överens. De ger vattenlösliga fibrer, folsyra, c vitamin och en hel del annat bra.

Jag lägger sen till ca 1 dl blandade nötter för mineralernas skull.

Tränar du mycket eller vill ha lite guldkant är bär en god grund. Härligt med antioxidanter och serverat med vispad grädde är det både nyttigt och mättande.

Låter detta som farlig mat? En ny metod? Nja, jag tycker att det låter riktigt sunt.