Frågan – ”Är det LCHF?” – dyker upp flera gånger var vecka.

Även frågan – ”Får jag äta det?”

Tror jag börjar med fråga nummer två. Svar JA, du får äta precis vad du vill, frågan är nog snarare VILL du äta det?

Sen kommer vi till den mer komplicerade frågan – är det LCHF? Det finns nämligen en massa olika LCHF. Både som skiljer sig i kunskapsgrunden men också som skiljer sig för ”vem och varför?”

Jag tar upp de jag kan komma på – missar säkert någon för det poppar upp nya varianter hela tiden.

vegetables on forks1 LCHF som bestämt sig för att kolhydrater ska bort. I min värld är detta inte LCHF utan NCHF (No carb…) Här hittar du fettkaffe till frukost, ketobollar till lunch och proteins och fett till mat.

I min värld helt förkastlig (men säger jag det är jag okunnig, aggressiv och tjock. Det var senaste utvärderingen jag fick. Ler stort)

Varför? Vi behöver t ex några av de 5000 fytokemikalierna som finns i grönsaker, vi behöver vit C, folsyra och fibrerna. OCH näringsbrister eller brist på fibrer är så stressande för kroppen att blodsockret ofta är högre utan grönsaker än med. Vi kan ju höja det inifrån med hjälp av stresshormonerna.

2 LCHF som bestämt sig för en viss kolhydratmängd. Här vägs det och räknas. Alla ska må bra på en viss bestämd mängd som är rätt för alla. Alla ska alltså ha storlek 38 i skor.

I min värd förkastligt. Varför? Jo, innehållsförteckningen är oftast fel. Listan ni använder stämmer inte med produkten i din hand. Alla har inte samma behov. Och kroppen kan bygga en massa blodsocker inifrån. Samt kontrollbehov och ätbeteende är inte bästa kombinationen.

Här finns minst 3 olika inställningar.
2a Ät vad du vill även gluten bara kolhydraterna stannar på rätt nivå.
2b Kakor, bakverk och kemisocker är helt ok bara kolhydraterna stannar på rätt nivå.
2c Ät glutenfritt och välj grönsaker som kolhydrater

Det roliga i detta gäng är att många är rädda för morot – för det får man inte äta. (6 gr Kh/ 100 gram plus en massa nyttigheter)

Men mörk choklad 86% är ok för det får man. (20 gr Kh/100 gram och godis….)

Här finns också i många grupper en föreställning om att ännu mer, ännu mindre, ännu striktare och ”allt eller inget” samt ”svart och vitt” är bra, eller till och med det enda rätta.

3 LCHF med ersättningsprodukter. Hälsan är inte viktig, utan det viktiga är att maten ser ut som den brukar bara nu med mindre kolhydrater. Bönpasta (ibland till och med sojabönpasta…) LowCarbpasta med en innehållsförteckning som ger mardrömmar. mackor, kakor, efterrätter, fusksocker, och olika fibertyper för att få ihop en kaka eller ett bröd.

Om du är smal, hälsosam och bara äter för att slippa socker och gluten så håller jag med. Detta är ett bättre val än tidigare. För någon med stört ätbeteende eller önskan om viktminskning – nej, funkar så oerhört sällan att jag skulle vilja sammanfatta det med att det inte funkar för någon.

4 LCHF med fokus på artegen kost. Alltså fri från spannmål, baljväxer, soja och mejerier och naturligtvis alla nya hittepåprodukter som fusksocker och liknande. Handmodellen.

Du äter den mängd kolhydrater din kropp tål med balanserat blodsocker. (ca 20-50 gram på ett ungefär lite slarvigt räknat)

Troligtvis det bästa valet. Alla näringsämnen alla dagar alltid. Inga brister. Avslappnat ätbeteende och inga nya produkter som bråkar med vårt hormonsystem, vårt enzymsystem eller vårt immunsystem.

5 LCHF med fokus på artegen kost plus lite mejerier. (Här finns jag) Handmodellen.

Fördel: Enkel vardag och enkelt att resa och äta ute. Alla näringsämnen finns med alla dagar alltid. Inga brister och ett avslappnat ätebeteende.

Nackdelar: Mjölkproteinet kasein är allt annat än bra. IGF-1 är ingen höjdare. Påverkan av östrogen sisådär. Samt 1 – 1,5 sockerbit/ dl vita rinnande mejeriprodukt.

Här finns det också lite varianter.

5a De som äter mejerier som en måltid, ex yoghurt, den vidriga kvargen eller ost som snabbmat/mellanmål

5b De som alltid använder mejerier i matlagningen men inte som enskild måltid.

5c De som ibland använder grädde eller ost i maten men inte alltid och aldrig som måltid i i sig. (Där är jag och jag hoppas att om jag äter lite och sällan så behöver jag inte at beslutet att ta bort)

På dessa grundkunskaper/inställningar kommer sen fler parametrar.
A Du äter för värk
B Du äter för vikt
C Du är beroende
D Du har en autoimmun sjukdom
E Du äter för energi
F Du tränar på att sluta banta och lära dig att äta avslappnat
G Du är frisk och vill fortsätta vara frisk
H… ja och sen finns ju alla kombinationerna av dessa <3

Så ”Får man äta detta i LCHF?! Du kommer få olika svar beroende på vem du frågar.

Välj ut en förebild som lever som du vill leva och ställ frågan där.

Vill du följa en förebild som går upp och går ner och går upp och går ner så fråga där.

Vill du följa en förebild som ständigt experimenterar och ändrar och byter och provar nytt så fråga där.

Vill du följa en förebild som lever mat, andas mat och hela fritidsintresset är mat så fråga där.

Vill du följa en förebild som är perfekt smal så fråga där.

Vill du följa en förebild som dricker vin 7 dagar i veckan så fråga där.

Svaren du får är svar så du kan följa i din förebilds spår.

Så leta upp en förebild som lever idag som du drömmer om att leva.

Jag är tråkig, balanserad och jag har valt att leva livet och inte tugga det.
Jag förespråkar att du avslappnat ska kunna äta, med en förbränning som ger energi och lugn. Jag vill att du ska få i dig alla näringsämnen alltid och att din tarm och immunsystem ska må sitt bästa. Och jag har själv ett gång kilon för mycket som jag skiter i. De verkar gilla mig så de får sitta.

Jag är också fåfäng och vill vara mitt bästa jag. Jag tränar, jag målar mig, nu har jag provat fuskfransar och jag har opererat bort calsonepizzan som blev kvar som hängbuk efter att jag gått ner 35 kilo. Jag har också fryst valken på ryggen med Coolsculpting.

Jag tror jag är lite vanlig och mänsklig. Nöjd och glad men vill vara mitt bästa jag. En del skavanker men tycker om mig själv. Och minskar en skavank blir jag glad men det är inte en förutsättning för min lycka.

Så, välj din LCHF. Inget är rätt eller fel.
Och välj din förebild, inget är rätt eller fel.

Men lyssnar du på alla blir du bara förvirrad och allt blir fel och inget blir rätt.

Vill du med kunskap bygga din egna meny och livsstil?
Anmal_dig_nu