Är det när någon med svåra ord och med en massa refereringar till studier redogör för något?

Eller kan det vara när någon i vardagstal berättar om logiska samband som fungerar?

Är det ordvalet som är kunskap? Är presentationen enkel så är kunskapsnivån från föreläsaren banal?

Är kunskap något som förändras med tid? Eller är kunskap fakta? Är fakta sanning? För alla?

Är högskolepoäng enda källan till kunskap? Speciellt då högskolan är  tallriksmodellspräglad…

Oavsett vad du vill bevisa kan du faktiskt i stort sett alltid hitta en studier som visar på detta. Kanske är erfarenhet, evulotionen och logik ganska så bra att komplettera studierna med.

Det finns också en keminivå där vi tappar sammanhanget. Många går ner i cellnivå och får fram fakta. Så här fungerar det. Detta är vi i stort sett alla överens om. Icke-frågor som det ibland kallas. Så självklart att ingen ifrågasätter det. Och motståndarsidorna är överens.

Men sen ska detta tolkas. Vad betyder det för kroppen? Jag fick en söt liknelse berättad för mig för många många år sen när jag satt och grottade i kroppens kemi och försökte få i ordning på sammanhangen. Vad betydde min nya kunskap i mitt liv. Hur tusan ska själva tallriken se ut?

Du tar en myra (den lilla cellen) och går upp på 4:e våningen i ett hyreshus. Du släpper myran, som ramlar ner på marken. Vad händer? Jo, myran kryper lite irriterad iväg…. 😉

Översätt nu detta till kroppen. Ja cellen (myran) kan en viss sak och fungerar på ett visst vis. Då gör människan det också? Vi provar. Ta en god vän upp på 4:e våningen. (Egntligen borde det vara ännu högre om det ska vara i förhållande) och släpp kompisen….

SÅ fungerar ofta fakta om smådelar/funktioner i kroppen kontra verkligheten för en komplex människa och det är där det ställer till det hela. Många plockar fram bevis för myrans överlevnad och skapar sen logiska sammanhang för hur vi ska leva.

Många svar har du själv. Bara genom att ha en bra grundkunskap och sen känna efter samt studera verkligheten. Hur mår jag? Hur känns det? Vad händer när jag byter eller tar bort något? Hur var det förr? Hur mådde de då? Vad äter vi nu? Hur mår vi nu?

Jag kommer att fortsätta att översätta fikonspråket till helt vanlig vardagssvanska. Jag kommer att be er lita på er själva i stället för att ni ska läsa metrar av studier på engelska. Känn efter. Jag vill att du blir proffs på din kropp.

Jag fortsätter på min kammare att studera nyheter, näringsfysiologi och lyssna på alla läsare och klienter som ständigt lär mig nytt och ifrågasätter.

Nu ska jag flyga hem från Nerja och den klarblå himlen.