Hur gör man härdad vegetabilisk olja? Nu är det dags för dagens spökhistoria. Nu blir det riktigt läskigt.

Själva härdningen sker i en stor reaktor där oljan blandas med nickelspån och vätgas och sen hättas upp. Nu förändras fettmolekylerna och massor av främmande molekyler bildas. De vi mest känner till och pratar om är transfetter men även ämnen som t ex nickelsåpa bildas. För att härdningen ska fungera måste viktiga näringsämnen tas bort. De skulle annars störa processen. På detta vis blir härdat fett dubbelt riskabelt. Det innehåller konstgjorda transfetter och avsaknad av skyddande fettlösliga ämnen.

Nu har olja blivit hård men tyvärr har den en tråkig gråaktig färg, som mörk skokräm, och måste därför blekas i lut, syra och med olika blekmedel. Sen är det bara att njuta av den vita ”skokrämen” i pås-såsen, i den köpta kakan, vissa bröd och i vissa flytande margariner.

Härdat fett finns i flytande Becel. Nej, jag skojar inte. (I alla fall senast jag kollade)  På fullasta allvar hävdar de att deras produkt är nyttig. Bojkotta Becel. (Bojkotta alla margariner föresten.)

Omfattande forskning har visat att härdat fett är en stor del i uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, allergier och astma och ändå får härdade fetter finnas i livsmedel som används i skolor, på daghem och inom vården. Är det skillnad på industritillverkade transfettsyror och de som naturligt finns i mättat fett? Ja många, så många att de inte ens bör jämföras med varandra och tveklöst är de industritillverkade den absolut största boven av de två. Naturligt feta mejerivaror innehåller naturliga transfetter men i mycket små mängder.

Var finns det härdade fettet? Det finns i stort sett i allt som ska hålla länge och som innehåller fett: kex, färdiga kakor, påssåser, påssoppor, många glassar, blockchoklad, vissa bröd, konditoribitar, färdigmat, pommes frites, ostbågar, buljong, margariner (även vissa som säger sig vara bra för hjärtat). Detta på grund av att det inte härsknar så lätt. Har du glömt ett paket köpta kakor i skafferiet en jul och hittar dem till nästa år så kan du vanligtvis servera dem med gott samvete. Den kommer att smaka lika gott som när de var nya. (De kommer också att vara lika onyttiga som året innan). Det är bara att sätta igång och läsa på innehållsförteckningen och slänga allt som du hittar med orden ”härdat” eller ”delvis härdat”.

Kroppen vill naturligtvis använda detta fett som reserv (läs: bilring) eftersom det inte härsknar och behöver bytas ut på mycket, mycket länge. Kroppen kommer också att försöka hänga kvar vid detta fett som har så god hållbarhet och det kan därför vara lite tuffare att gå ner i vikt om du ätit och lagrat mycket av det härdade/delvis härdade fettet. Men ge inte upp, det går!

Det är nog dags att rensa frys, kyl och speciellt skafferi. Det var det första jag gjorde när jag fick denna kunskap. Det är bara att läsa på innehållsförteckningen. Producenten måste skriva ut om det finns i produkten.

Detta är något som ALLA bör undvika. Och som borde vara helt förbjudet inom skolans väggar.