Något som inte ska konsumeras som livsmedel och som inte är en ingrediens. En tillsatts är något som inte behövs utan läggs till för en bestämd effekt. T.ex. färg, struktur, smak eller hållbarhet.

Det finns en massa olika sorters tillsatser. Ex färgämnen, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, smakförstärkare, sötningsmedel och ytbehandlingsmedel.

Nästan (trots att det nu är 2 år så har inte mycket hänt)  aktuellt  larm (hösten 2007) är färgämnen som tillsammans ger ADHD liknande symptom samt Glutamat som skapar ett överätande.

Färgämnena som jag rekommenderar att undvika är följande:

E 110 Para-orange
E 122 Azo-rött
E 102 Tartrazin
E 124 Nykockin
E 129 Allurarött
E 211 Natriumbensonat

Vidare så har många kinesiska produkter har nått Sverige och vi väljer dem ofta pga. av priset. Det vi ska vara medvetna om att de ofta innehåller ämnen som inte är tillåtna här hos oss. T ex mögelgifter, bekämpningsmedel, otillåtna färgämnen, sötningsmedel och konserveringsmedel.

E 621 Glutamat är en annan tillsats som kommit i blickfånget. Den ökar aptiten, minskar mättnadskänslan och är en smakförstärkare. Påverkar även hjärnan och nervsystemet och kan ge huvudvärk och yrsel. (E 620-E625)

Nitriter och nitrater är ett konserveringsmedel som t.ex. gör så att kött behåller sin röda färg. Dessa kan ombildas till nitrosaminer, vilka är cancerframkallande. Nitriter och nitrater är förbjudna i Danmark.

Cancerframkallande syntetiska antioxidanter och färger: BHA (E320), BHT (E321) samt sudanrött.

Ja, detta är sånt vi får i oss i vår mat. Sorgligt. Livsmedelsverket väntar med att förbjuda till vi kan bevis ATT det är farligt. Bara att det rimligtvis är giftigt är ingen anledning för att ta bort det. Och i samma andetag tycker Livsmedelsverket att lågkolhydratkost med BARA naturlig kost ska bevisas i absurdum. Konstigt.