A guy grabbing his hair with angry

Frustrerad? Vad är en platå?

Något helt normalt som inträffar när kroppen kommer på att den är på väg att ”dö”.

Om du rasar 10 kilo på 1 månad så räknar kroppen snabbt ut att du kommer gå ner 120 kilo på ett år och drar i nödbromsen.

Om du äter pyttelite näringsämnen och fyller ut den mesta maten med fett så räknar kroppen snabbt ut att du om bara 6 månader kommer ha stora näringsbrister i din kropp och drar i nödbromsen.

Om du är stressad eller orolig så vet kroppen om att du är utsatt för ”fara” och då ska du lagra och spara allt du kan. Kroppen drar i nödbromsen.

Många har kommit på att om de har en ”ätardag” då och då så släpper kilona efteråt. Tyvärr tror många att det är skärpmaten och sockret som skapar detta. Egentligen är det för ATT du äter. Kroppen jublar att nu är svälten över – det kommer maaaaat!

Så om vi lägger ihop kunskapen om kroppens rädsla med ”ätardagar” så borde svaret på en platå vara att ÖKA vår mat lite. Att äta tre gånger per dag med 1 dl blandade nötter (Handmodellen).

Då skapar vi lugn och trygghet igen. Kroppen kommer inte att dö. Och vi fyller på med näringsämnen som nu kanske börjar bli låga.

Det många gör vid en platå – hårdare, tuffare, mer eller mindre. Äggfasta, fettfasta, 24 timmarsfasta mm kommer bara skapa ett ännu större motstånd.

När platån kommer så bara mal på. Öka maten lite. Och mal på. Ta tillfället i akt att lära dig äta avslappnat och stå still. Något som många inte kan och som straffar sig så snart man är klar… och slappnar av och kilona smyger sig tillbaka för man glömde att lära sig äta.

Man har varit så full av fokus på att följa en metod, räkna, kontrollera, väga, fasta, regler mm att man inte vet hur man avslappnat äter för 20-30 år fram.

Att äta utan ett mål. Att äta utan bekräftelse från vågen, vikten eller måttbandet. Att äta rätt utan motivation – för resten av livet.

DET är den stora utmaningen!
Gå ner i vikt är den lätta delen <3

x

Anmal_dig_nu