Ja, det är inget som finns i kroppen och inget som vi kan använda. Vi har tyvärr blandat ihop kcal (kilokalori) med energi (ATP) och några har även blandat ihop kcal med byggstenar (näringsämnen).

Kcal som uttalas i vardagsmun “kalori” egentligen är kilokalorier som är måttet på hur mycket energi du får ut om du eldar upp maten över öppen låga. Det har alltså inget att göra med hur kroppens matsmältningssystem fungerar. Hur mycket energi du får ut över öppen låga är helt oviktigt för vår kropp – så länge du inte har en förbränningsugn i din magsäck.


Ämnesomsättning
är inget du får gratis, det är något du skapar. Tyvärr har vi även här blandat in kcal och lagt fokus på fysisk aktivitet. Ja, fysisk aktivitet kommer öka på förbränningen – men förbränning och ämnesomsättning är inte samma sak.

Så hur fungerar kroppen då?
Du äter byggstenar och några av dessa kommer även bli energi – om du inte har tillräckligt på kroppen för då kan du ta energin från valken. Så drömmen är att så mycket som möjligt av det du äter blir byggstenar – detta gör att antalet kcal i din kost inte spelar någon roll.

Du vill äta många byggstenar. Byggstenarna kommer nämligen användas till att höja din ämnesomsättning.


Vad är då ämnesomsättning?

Jo, allt som ska byggas eller tas i sär i kroppen. Så du äter byggstenar som ska bli enzymer (byggare och saxar), hormoner (till exempel T3), motorer (processer i din kropp). Byggstenarna ska sen även bli resultatet av processerna såsom energi, glädje, kreativitet, sömn, trygghet men även avgiftning, flöden och renovering av alla våra organ. Därför vill du inte äta för lite.

För att få igång alla processer & motorer så behövs energi. Vi hoppas att vår kropp väljer energin från valken och använder byggstenarna (det vi äter) till att bygga hälsa och en värkfri kropp. Så antalet kcal du äter har inte med kroppen eller viktminskning att göra. Däremot vill vi äta mindre energi mer fler byggstenar.


Hänger du med på tanken?
Annars bara fråga i kommentarerna.
Påståendet att för lite kcal ger trötthet stämmer inte. Så du har mer än tillräckligt med energi för en T3-dag. Däremot kan du uppleva dig trött på grund av förväntan på att du borde blir trött, du kan även initialt känna dig trött för din kropp är inte van att hämta energi från valken. Den lär sig – snabbt. Lovar. Energin är fettförbränningen.
Vad är T3 i denna text? Jo en kostteknik i ACT ALP (Inte sköldkörtelhormonet)
Boken ALP KOKBOKEN som snart byter namn till ACT ALP KOKBOKEN berättar mer.

Hur mycket energi har du på din kropp om vi nu räknar den i kcal? Är du en normalviktig kvinna på ca 168 cm så har du ca 80 000 kcal energi på din kropp. Lovar att den räcker under din T3-dag. Är du överviktig har du betydligt mer.

Tänk om allt du åt verkligen blev energi, så som vi räknar när vi räknar på kcal. Vad ska du då bygga dig, livet, dina tankar och alla processer av? Den tanken förutsätter att du aldrig behöver bygga något utan kroppen är en fullständig oförändrad motor, från du föds till du dör, som alltid förbrukar samma energi och inga delar behöver någonsin bytas ut. Och vi vet som fakta att vi hela tiden byts ut, att vi bygger hormoner efter hand och att massor av processer behöver material för att kunna fungera.

Kcal-hypotesen var fel från början, låt oss begrava den nu när vi vet att den är helt fel.

Här har du också svaret på varför du får äta helt fritt i ACT ALP. Hunger är nämligen din hjärnas signal på hur många byggstenar du behöver just idag. Och här har du också svaret på varför jag tjatar på dig att inte äta för lite.

Tilläggen då? Ja, några tillägg ger faktiskt fler byggstenar såsom nötterna ger mineraler i massor. Men annars är tilläggen till för att äta mer energi så kroppen slutar ta från din valk som ju inte finns kvar när du är klar. Du kan nu njuta tilläggen för du ska nu även äta energin, inte bara byggstenar.
Hur mycket kan du lägga till? Ja, nu kommer fysisk aktivitet in. Ju mer du rör på dig desto större marginal får du att äta lite extra för. (Fysisk aktivitet är en förutsättning för att din hormoner ska fungera, att din kropp inte ska värka och för att du ska kunna uppleva trygghet och glädje, men just i detta inlägg tittar vi bara på kunskapen från glasögonen med fokus på kcal, ämnesomsättning och förbränning.) Du vill nu bara lägga till saker som inte skadar din kropp för att behålla alla fördelar du har byggt upp under T1-T3.

Vill du läsa mer om kroppen och kunskapen för att må sitt allra bästa? Den hittar du i Lymfan, Levern & Livet.

Krångligt? Japp, att helt byta kunskap, vinkel och insikt är en ganska så stor uppgift för vår hjärna. Den vill gärna stanna kvar i det mönstret den har. Fråga gärna om jag är otydlig eller har glömt något.
Smit in på ACT ALPs hemsida och lär dig mer. Vi ses!