Mitt första mail till Lena som nu gjort en kartläggning om att LCHF kan ge allvarliga biverkning.

Datum: 2010-02-18 08.22
Ärende: LCHF
Hej Lena!
Du skriver om en ny svensk kartläggning gällande LCHF kost. Hur många personer har ingått i denna kartläggning? Kom det bara fram biverkningar och försämrade värden? Hur stor procent av gruppen upplevde de mindre biverkningarna resp. de stora sjukdomsframkallande biverkningarna?

Hur lång tid hade de ätit LCHF kosten? Under hur lång tid har denna kartläggning skett? Hur hittade ni en grupp där alla åt strikt LCHF?

De mindre biverkningarna, vad de av bestående eller övergående art?

Hoppas att du har tid svara.

Bästa hälsningar
Anna Hallén
(Bifogade full adress och alla mina telefonnummer)

Svaret jag fick från Lena:

Skickat: den 18 februari 2010 22:07
Till: Anna Hallén – SUNT förnuft
Ämne: Ang: LCHF

Hej!
Ursäkta dröjsmål med svar men jag har varit på resande fot under ett par dagar och ej kunnat svara på alla mail.
Debattartikeln som skickades in till Dagens medicin ligger nu på DRF:s hemsida www.drf.nu
under fliken Press.
Kartläggningen är gjord via ett enkätunderlag med olika parametrar som fyllts i när någon blivit remitterad till dietist. Dessa har sedan skickats in till mig för sammanställning.

Varma hälsningar     Lena
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Lena Ljungkrona-Falk
V.ordf, DRF
lena@drf.nu

Min respons (Jo, några siffersvar fick jag faktiskt. Såg det när jag läste lite noggrannare, så där får jag backa. MEN jag fick inga svar på det som är viktigt. Det jag ville veta var är detta en seriös kartläggning. Men svaret är kanske ganska tydligt svar om jag läser det som inte står? Men det skapar ingen bra kommunikation, respekt eller möjlighet till förståelse)

Hej Lena!
Jag försöker uppriktig vara nyfiken. Jag försöker att lyssna. Jag upplever att debatten har blivit tråkig och full av pajkastning och personliga påhopp. Jag företräder den lyhörda sidan av lågkolhydratkosten.

MEN jag får aldrig ett enda rakt svar när jag ställer mina frågor. Undvikandet, den glidande logiken eller upprepande av gamla mantran är vad jag bemöts av. Nu ditt svar. Det är ju ”God dag Yxskaft”.  Även du måste se att inte ett enda av mina frågor besvaras av den sidan du har referat till.

Ofta på mina föreläsningar får jag frågan: ”HUR kan dietisterna fortsätta med sina kostråd och hur motiverar de dem? Hur får de ihop logiken när de ser att en diabetiker blir frisk på lågkolhydratkost och blir sjukare på deras råd? Hur får de ihop logiken att en person som ska gå ner i vikt ska äta mindre och tvingas kämpa mot hunger och sug?” Var gång tvingas jag svara: ”Jag vet inte.”

Jag berättar att jag försöker att ställa de frågorna lugnt och sakligt men får aldrig några svar. Jag önskar logiska svar. Förklarande svar. Men det enda jag möts av är undanglidande. Det är synd. Tänk vad gott vi hade kunnat göra om vi samarbetade. Er kunskap tillsammans med all denna logik, vetenskap och erfarenhet som vår sida erbjuder. Tänk om vi kunde skippa prestigen och skygglapparna och lyssna på varandra.

Jag fortsätter att hoppas. Vem vet, kanske blir personen framför oss en dag viktigare än vår egen prestige.

Härliga hälsningar
Anna

Tillägg och en fråga som jag INTE har ställt annat än här i bloggen:
”Kartläggningen är gjord via ett enkätunderlag med olika parametrar som fyllts i när någon blivit remitterad till dietist. Dessa har sedan skickats in till mig för sammanställning.”

Hur tror Lena och dietisterna att min kartläggning över deras råd hade sett ut om jag grundade det på samma underlag. Jag ger mina klienter en enkät. (ALLA har kommit till mig eftersom dietisterna och Viktväktarna har misslyckats) Jag mäter olika parametrar… (Det är väl vad man gör, rätta mig om jag har fel.) Och sen sammanställer jag detta.

Jag hade inte kommit fram med 20 svar. Jag lovar. Mer troligt ca 620 svar.
Biverkningar som diabetes typ II som behandlar med insulin, stor övervikt och en mage som precis fått namnet IBS.
Biverkningar som stor trötthet, håglöshet och en fokusering på kosten då allt, även det man inte tål, är tillåtet.
Ätstörningar på grund av ett övermäktigt sug och en gnagande hunger på grund av fettfobi.
Biverkningar som värk på grund av överdosering av kolhydrater och för lite fett.
Ja, jag kan göra listan lång. Men jag vill inte lägga min tid på att bevisa andra fel. Jag vill lägga min tid på att hjälpa så många jag hinner.

Sluta berätta att det vi gör är fel.- Kom med en egen lösning som FUNGERAR! Så länge ni inte har en sådan har ni inte tid att leta fel på andra.

Sen undrar jag slutligen. VAD åt de i gruppen? Jag menar om jag tar en person som bara äter en massa gurka och skinnfri kyckling och kallar det för våra kostråd för att det innehåller lite fett och ett halvkilo grönsaker per dag så är jag nog enormt orättvis. Klart att det finns personer som även missbrukar LCHF. Självklart.

Har fått ett nytt svar. Skrivet med respekt även om jag inte håller med. Tack Lena!