Är träning alltid bra?
Ska alla träna?
När är träning bra?
 
Nej, nej och sen kommer ett långt svar.
 
Träning är stress för kroppen. Men efter träningspasset är det stresshantering och du landar på en bättre nivå än innan du tränade.
 
Det är ju kanon.
 
Men vad händer om du tränar när du nått eller är nära ditt stress-max? Träna när du redan kraschat? Ja då ökar stressen, som du inte tål, på träningspasset och så rasar du sönder efter passet. Du skapar belastning på en kropp som redan är överbelastad.
 
Vad händer om du tränar när du är stressad men fortfarande håller ihop? Jo du ökar stressen under passet men slår inte i botten vilket betyder att träningen blir stresshantering och du kommer vinnande ut.
 
Hur vet du var du är på din stresstrappa?
 
Enkelt. Prova. Lyssna och känn efter.
 
Själva passet ska kännas bra eller okey.
Det är naturligtvis okey att bli trött men du får inte känna dig ledsen, eller få panik, eller uppleva hopplöshet – bryt då och konstatera att just nu är träning belastning.
 
Om du genomför hela passet och det är ok så kommer nästa koll. Du ska ca 20 minuter efter passet uppleva ”Å vad skönt det känns”, ”Vad glad jag är att jag tränade”. Du ska vara glad och stolt. Om du känner dig ledsen eller totalt genomtrött eller slutkörd efter 20 minuter så var det överbelastning och inget för dig – just nu.
 
Så, du som mår bra under träning och 20 minuter efter träning bör prioritera träning när det är som mest stressigt.
 
Du som blir trött och håglös under passet eller efter passet bör INTE träna – det sliter sönder dig. Du ska tänka att du är ett brutet ben.
 
1 Först VILA och LÄKA – sov ett halvår.
2 Sen rehab – börja promenera, stetcha, yoga, andas.
3 När du är stark så är det dags att starta upp stärkande träning.
 
För vem och varför! Igen!