Tillskott är en klurig fråga.

Om all mat var så dålig som alla säger, hur kommer det sig att vi är många som mår kanon helt utan tillskott?

Nästa tanke är, hur kommer det sig att lika många mår lite halvdant trots att de äter en massa tillskott?

Och sen kommer vi till de som mådde halvdant, tar tillskott och nu mår strålande. Där det fungerar kanon.

Så tillskott eller ej? Fungerar det och löser ditt problem, så självklart. Ingen ska ta bort något bra. Men jag ser många som lägger en massa pengar och får ingenting. Det är där jag stannar till. Något stämmer inte.

Jag funderar på om det är en annan mekanism som vi glömt att titta på: Näringsupptaget i tarmen!

Vi som klarar oss utan tillskott har troligtvis ett bra upptag från tarmen in i kroppen. Det är ju inte vad du stoppar i munnen som hamnar i kroppen. Har du ett dåligt upptag in i kroppen från tunntarm så hamnar maten i toaletten i stället.

Piller2De som tar tillskott och ändå mår dåligt kanske inte tar upp speciellt mycket alls. Då spelar det ju ingen roll vad vi äter. Vi måste lösa problemet med upptaget först. Här ser jag en hel del som har låg nivå av vitmin D, äter tillskott, kollar om sina värden och de är fortfarande låga… (fast det kan vara en annan anledning också, men det tar vi i annan gång)

Och sist de som tar tillskott och mår bra. De har ett upptag. Antingen äter de mat som inte ger tillräckligt, eller så behöver de trots bra mat en extra boost för sitt och sin kropps behov. Eller så är upptaget sisådär men med tillskott så får de kroppen att fungera.

Vad påverkar upptaget i tunntarmen då? Jo vilket nervsystem du är i. Är du stressad har du ett avstängt matsältningssystem som bara går på sparlåga för att inte helt stå still. Stoppar du ner mat i detta kan du få ont i magen, IBS och/eller dåligt näringsupptag. (Jag utgår från att vi äter glutenfritt, annars är ju ofta det en anledning till problem med upptag. Och gluten plus stress… Hualigen!)

Hur många stoppar inte ner mat i ett stressat system hela livet?

Så kanske kanske är stresshantering en bättre lösning är tillskott. Eller i alla fall i kombination med varandra.

Förr la man sig på sofflocket efter måltid, alla satt ner och åt, mat fick ta tid. Att samlas vid bordet var rutin. Och alla skulle sitta kvar till alla var klara. Ett smart sätt att skapa lugn. En teknik att koppla på rätt nervsystem för matsmältning och ett bra näringsupptag.

Snart är det nytt år. Underbart. Ska vi lova varandra att sitta ner och äta? Allt som stoppas i mun ska ligga på tallrik och vi ska sitta ner? I alla fall en början…