Intressant nog får AquaNatur idag inte ange vad forskningen visar gällande ingredienser i produkter.  Då jag inte säljer något och inte är knuten ekonomiska till AquaNatur.se så får jag dock som privatperson berätta vad jag kan och vet.  Varsågod:

Tallbarr känns ibland som Pippis ”meducin” som hjälper mot allt.

Tallbarr innehåller betapinen. Denna är i sin tur naturligt antibakteriell och antiinflammatorisk. Den stärker immunförsvaret och det hävdas att den även stimulerar till att bygga fler vita blodkroppar. Det gillar vi. Den är även slemlösande och förhoppningvis då även en fördel vid lymfproblem.

Tallbarr innehåller även vitamin C, vilket man nog inte får i sig så mycket av då mängerna tallbarr man får i sig är så små. Men en annan fördel är suramin. Suramin är positivt kopplad till att mildra problem man fått efter Covid. Suramin (som läkemedel) har även spännande forskning gällande autism och hur den kan mildra vissa problem. Tallbarr är även full av antioxidanter som är kopplade till att skydda mot cancer, inflammation och därför även minska smärta.

 

Självklart kan du göra tallbarrsvatten och tallbarrste alldeles själv. Men ibland är det skön t att något finns färdigt att användas direkt.

 

Om jag snabbsöker på tallbarr och suramin kan jag läsa om dess underbart höga nivå av vitmain C och jag tror alla vet hur bra det är för vårt immunförsvar. Tallens ämnen är bakteridödande och sägs stärka vårt immunsystem. Tallbarr innehåller även många antioxidanter. Här hittar du en av de studierna (X). Sägs även vara bra mot urinvägsinfektioner.

Rekommenderas vid:

  • Tallbarrsvatten har länge varit känt som en kur vid pollenallergier, fungerar underbart tillsammans med Bipollenkapslar.
  • Bidrar till ett normalt immunsystem. Här rekommenderas tallbarr med Quercetin/Bromelein.
  • Anses stödja kroppens läkning.
  • Ökar kollagenproduktion. Vid artros är tallbarr tillsammans med Renbuljong ett bra val. Renbuljongen innehåller kollagen, hyaluronsyra och glukosamin.

 

Finns det forskning på det? Jamen självklart:

Forskning suramin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7038244/

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.10.06.328336v1

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Suramin-sodium

Hur hänger suramin och tallbarr ihop?

Suramin skapades (syntetiserades) 1904 och introducerades 1922 som behandling för sömnsjukan. Iden kom från kunskapen om att färgämnet trypanblått har en antitrypanosomala aktivitet. Trypanosoma är ett encelligt urdjur (protozo) och trypanblått kunde alltså döda dessa. Sömnsjukan är en sjukdom skapad av dessa protozoer. Läkemedelsföretaget Bayer syntetiserade trypanblått och skapade Molekyl 205 – suramin. 

Och nu till det intressanta, tallbarrolja användes som en botanisk källa för trypanblått. Namnet trypanblått komerm från att denna kan döda parasiterna; trypanosomer. (Trypanblått är också känt som diaminblått och Niagarablått.)

Nyfiken på mer? Sök då på ”Toluen” som också kommer från tallbarr. 

Nyfiken på alternativ vid allergier? Lär mer HÄR

 

TILLBAKA TILL AQUANATUR