Vårt beroende är starkt. Vi gör allt för att kunna behålla mackor, kakor och pannkaka. Ibland blir resultatet av vår kreativitet bra. Men ofta glömmer vi hela grundkunskapen bara för att få vår kära ”kick”.

Vad är nötmjöl? Jo, en hel del kolhydrater beroende på sort. Så att baka på nötmjöl kan ge dig en kolhydratkick.

Sukrin som sött? Sukrin är sockeralkoholen Erytritol.

Någonstans läste jag att det är naturligt för att det finns i frukt. Vad är det för resonemang? Fruktos finns också i frukt och är också naturligt, men inte är det nyttigt för det. Speciellt inte när det lyfts utanför ditt sammanhang. Det roliga här är att exemplen som valt ut är frukt och svamp. Det som valdes bort i den svenska redovisningen är vindruvor, melon, öl och sojasås. I min värld ganska så onyttiga varor.

Erytritol har en kylande effekt och blandas ofta ut med något för att motverka detta. Annars bli fettet man blandar med konstigt vaxartat. Vad är dessa tillsatser?

Erytritol drar inte heller till sig fukt som socker gör så vanligtvis måste man blanda i något för att Erythritol ska kunna användas för bakning. Vad blandar man i?

Erytritol är unikt i förhållande till andra sockeralkoholer då molekylerna är så små och att det går oförändrat ut i urinen. Hur påverkar detta njurarna i långa loppet?

Hur lång är vår erfarenhet av Erytritol? Kort. Mycket kort. Japan har använt detta sen 1990. USA 1997 och Australien sen 1999. Ska bli spännande att följa utvecklingen.

Varför är jag så negativ? Jo, allt i överdrift skadar. Vatten som är oerhört naturligt och nyttigt skadar i överdrift. Vårt naturliga intag av Erytritol är 50-100 milligram. Hur mycket använder du när du sötar något? Och hur ofta tänker du äta den sötade varan? Att USA nu gör sukrin från majs känns som en härligt kommersiell sak att få att framstå som naturlig och nyttig nu när cornsyrup troligtvis kommer att minska sin försäljning.

Sist men inte minst. Hur påverkas våra mineraler av Erytritol? Jo upptaget av mineralen bor minskas vilket i sin tur minskar din förmåga att ta upp kalcium. Hur blir det då med benskörheten i framtiden?

Nix, jag har inga svar. Bara en massa funderingar. Men Sukrin som lösningen på vårt söt-behov? Nej, den tror jag inte på.