Hade först tänkt inte bemöta detta. Men jag vet att insändaren kommer att användas som ett bevis på att LCHF är boven i dramat.

Här blandas det äpplen med bilar och jämför hejvilt utan någon som helst verklig logik.

Först pratar de om att de som äter mycket rött kött dör tidigare än de som äter små mängder för att sen gå över till rekommendationerna som ”bevisar” detta. Fonden avråder från processade charkvaror! Suck.

Cancer kan förebyggas genom en hälsoinriktad livsstil. Så vad är nytt?

Nitriter är cancerogena. Korv innehåller nitriter. Korv blir cancerogent. Var tog det röda köttet vägen?

Vi går vidare. Det blir ännu bättre. Från cancerrisken med det röda köttet, (som de tappade logiken på) så övergår de till att även fett och socker ska straffbeskattas. Någon expertgrupp har kommit på att det kan göra gott för ekominin om vi skaffar oss ännu en ny skatt. Ja, men det är logiskt. In med mer pengar så blir det bättre ekonomi. Behövs det en expertgrupp för det?

Sen kommer det mest intelligenta; fetma är starkt associerat med hög konsumtion av fett! Kan dessa herrar ingenting om näringslära och näringsfysiologi? Eller är det äldre herrar som snöat in på 80-talets sanningar? Är jorden ännu platt?

Så slutklämmen på detta ”rött kött är farligt”-inlägget blir att bekämpa LCHF. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Stig och Jonas, vi äter INTE mer kött än någon annan kost. Vad i den meningen är svårt att förstå?

Stig och Jonas, visa mig hur jag bli fet på fett utan att äta mackan till?

Stig och Jonas, ni ser möjligtvis ingen skillnad på söndagssteken och på charkuterier? Samma produkt? Hört talas om nitriter? Stekyta?

Stig och Jonas, hur ser Sveriges fetma-statistik ut? Hur ser förändringen ut det senaste åren? Jasså, den har avstannat… och fettkonsumtionen har ökat? Nämen vad konstigt. Hur får ni ihop logiken?

Stig och Jonas, vad hände 1989 när nyckelhålsmärkningen kom? När vi började äta fettsnålt och kolhydratrikt över en natt… Blev det bra? Skedde en positiv utveckling? Om inte (vilket vi vet med facit i hand!) ska vi verkligen göra om missen igen? Seriöst?

Nä, denna artikel saknade röd tråd, förankring i verkligheten och logik. Små fakta, tagna ur sitt sammanhang, hopsatta till en ny verklighet som påminner om sagornas värld. Ska inte en professur emeritus kunna bättre? Titeln låter i alla fall imponerande 🙂

Klicka på artikeln så får du den i större format (PDF):