Nej, inte de minsta. Men visst, svälter du så går du ner i vikt. Kroppen tror att den ska dö och sänker sin energiförbrukning, sätter alla funktioner på SPARA och LAGRA. Men visst går du ner om du inte äter… Inte ett speciellt smart sätt att långsiktigt gå ner i vikt på. Men visst fungerar det som en panikåtgärd inför en fest…

Använder kroppen alla kalorierna från maten som energi? Nej och det är här kalorikunskapen blir fel. Att räkna kalorier är ju som att tro att allt du äter ska bli energi. Men byggnadsstenar, isolering mm, var kommer de i så fall ifrån.

Sen finns det nästa felkälla och det är att olika energiämnen stimulerar olika signalsubstanser och hormoner. Denna kunskap är egentligen allra viktigast. Och den har kaloriförespråkarna helt glömt bort. De tror att vi är ne förbränningsmotor.

Men är energi in och energi ut helt fel då? Nej, denna kunskap stämmer. Men nu blir det svårare. Mycket svårare. För du kan nämligen minska eller öka energi ut genom ditt val av mat och val av mängd av mat. (Alltså inte bara genom rörelse.) 

Prova själv. Ät överdrivet mycket av LCHF i två veckor. Du kommer troligtvis att stå still. Men inte gå ner.
Ät sen överdrivet lite av LCHF i två veckor. Du kommer troligtvis att gå ner i vikt. (Ska göras i denna ordning)

Fungerar detta om du bara ätit LCHF i någn vecka? Nix, du ska helst ha ätit ordenligt i minst 6 månader.