Ja vad är det? Ofta ett fantastiskt sätt att sälja på oss skräp och samtidigt få oss att tro att vi gjort ett nyttigt val? Salta sockerfria karameller med 97% kolhydrater… skratt.

Sockerfritt betyder att det inte är tillsatt någon sockerart. Den ska inte heller naturligt  innehålla  en sockerart. Däremot kan den sockerfri produkten vara sötad med någon form av sötningsmedel. Så sockerfritt kan vara mycket sött samt innehålla väldigt mycket kolhydrater. Väldigt mycket sockerfritt godis är rena rama kolhydrat-bomberna. Och kolhydraterna är naturligtvis snabba glukos-bomber i vår kropp.

Ej tillsatt socker betyder att vi inte har hällt i extra socker, men produkten kan mycket väl vara naturligt sockrad. Juice är ett bra exempel på en sockerbomb med just denna märkning ”Ej tillsatt socker”. Ganska självklart att vi inte behöver söta något som redan är mycket sött…

Utan vanligt socker är en klurig en. Nu är de bara inne på vitt socker, alltså sackaros. Denna produkt kan sen sötas i massor med till exempel druvjuice (dextros) eller fruktos. Sockerarter som är värre är vanligt vitt socker. De andra två märkningarna kan jag förstå syftet med. Men denna beteckning är ren lurendrejeri. Jag kan inte se många som egentligen vinner på denna ”kunskap” om produkten. Detta är bara ett sätt att få oss att köpa sockerprodukter och samtidigt TRO att vi gör ett hälsosamt val.

Enklast är att titta på kolhydratinnehåll. Alla kolhydrater blir till glukos i kroppen. Sockerarter eller stärkelse spelar ingen roll.

Det finns inget ”godis” som är nyttigt. Det finns bara ”godis” som inte ställer till så stor skada. Här är ett annat gammalt inlägg som kan vara bra https://www.annahallen.se/vad-kan-socker-heta

En fälla till, tänk på att sötningsmedel i ströform innehåller väldigt mycket kolhydrater.