Ja, för det första så har ju sjukvåden/forskningen visat på att det inte finns. Skratt. Men vi som kämpar mot kohydratdemonen vet att deras slutsats är fel. Oerhört fel. Sockerberoendet finns, sen kan vi kalla det vad vi vill.

Tyvärr är det många som gör det till ETT beroende. Nu kommer jag göra en förenkling som heter duga. Och i alla förenklingsmodeller finns faktafel, men i verkligheten fungerar detta.

Vilket sockerberoende har du och vad är skillnaden?

Serotonin-relaterat ätande!
Du kan födas med lågt serotonin. Äta dig till lågt serotonin. Oroa och stressa dig till lågt serotonin (eller snarare skapa ett större behov för ökad mängd) För vad är lågt? Jo, när nivån är under ditt behov.

Serotonin kan du öka. Du kan också sänka ditt behov av serotoninet. Eller göra båda.

Har du mindre serotonin än du behöver blir du orolig, ångestladdad… du vill ”tröstäta”. Du äter när det är stressigt. När du är ledsen. När någon skällt på dig. När du oroar dig för något. När du inte duger eller är duktig nog.

Kolhydrater höjer serotoninet minst lika bra som antidepressiva mediciner!! Speciellt söta, men mackor, pasta, frukostfling och frukt går minst lika bra. Kolhydratsätandet blir en mycket effektiv självmedicinering.

* Fett påverkar sorotoninet positivt, men mycket mindre och långsammare än kolhydrater. Så att öka fett är bra men kommer inte räcka till.

* Tryptofan som finns i kakao är en byggnadssten i serotonin så kakao kan hjälpa lite.

Att minska ångesten är deigenom behovet av serotoninet brukar vara det som fungerar mest effektivt. Du kan jobba med symtomen, den kemiska nivån eller med orsaken. Mina tips går in på den kemiska nivån. (De andra två är kanon att jobba med, men jag fattas den kunskapen.)

* Brist på omega 3 skapar ångest. Värt att prova.
* Träning ökar på endorfinerna vilka i sig är ångestdämpande. Värt att prova.
* Spikmatten ökar på endorfinerna vilka då minskar ångesten. Mycket värt att prova!!

Sömnbrist ökar stress och ökar hungern samt somnhormonet melatonin konkurrerar om tryptofanet med serotoninet. Spikmattan innebär för de flesta en ökad sömnkvalité. Prova!

LCHF skapar en mindre mängd stresshormoner genom en jämnare blodsockerkurva samt minskar signalen om ”sug” då du inte hamnar lågt blodsockermässigt. kroppen behöver inte skapa ett sug för att ”rädda” hjärnan. Så naturligtvis är LCHF grunden till att börja med.

Är du sorotonin-beroende? Känn efter.

Dopamin-relaterat ätande. Japp, det är den andra delen. Den skriver jag om i morgon 🙂