..och jag fortsätter att generalisera och förenkla. 🙂

Vilket beroende hör ihop med vilket behov?

Serotoningänget är i behov av ångestdämpning. Några mycket andra lite. Det kan vara tillfällig stress som gör att du tappar taget då och då. Eller en ständigt hög ångestnivå (av tusen anledningar) som gör att du i stort sätt alltid måste självmedicinera. Och sen allt däremellan.

Låg serotoninhalt skapar ångest. Ångest verkar skapa låg serotoninhalt. Några  föds med en lägre serotoninhalt (t ex ofta vid ADHD mm)

Här är de stora farorna kolhydrater och alkohol. Sexmissbrukare brukar tillhöra denna kategori. Men även ”träningsnarkomaner” hittar du här, samt de som skär sig. Genom endorfinerna som träning och smärta ger så kan de få tillfällig ångestdämpning. Endorfiner är oerhört effektiva. Men som alla former av morfin så behöver du mer och mer… Är ångesten för stor så är det inte hälsosamt att bara arbeta med symptomdämpning. Då bör man kämpa även med orsaken.

Många med ADHD självmedicinerar.

Dopamingänget är i behov av kickar. Några klarar sig på livet, på äventyr och andra på kolhydrater men några behöver mer. De väljer ofta narkotika eller spel. Det finns ingen annan mat är kolhydrater som skapar kickar, och här fungerar oftast inte långsamma kolhydrater. Dopamingänget nöjer sig itne med körsbärstomater, vilket serotoningänget kan göra.

Även här har vi många med t ex ADHD som självmedicinerar. Oerhört förenklat kan jag sammatfatta ADHD (eg. alla NPF) med en obalans i just serotonin- och dopaminnivåer.

Bådagänget! Och sen är många en blandning av dessa båda. Men tillhör du denna grupp så försök hitta skillnaden. Försök att se det som två helt olika saker även om ätmönstret är detsamma.

Nu ska jag hålla kurs lördag och söndag. Ett gäng Kostrådgivare som ska få Kostgajden-grunderna korvstoppade under två dagar 🙂