Smörsyra har många fördelar såsom skyddande effekt på tarmen, vilket är intressant vid alla inflammatoriska tarmsjukdomar.
Ulcerös Kolit och Crohns. Smörsyran kan även motverka läckande tarm.

Det finns även spännande kunskap om som att smörsyra har påverkan på frisättningen av kroppens ”må-bra-hormon” serotonin. Vilket i sig skapar en bättre mag- och tarmmiljö. Positivt för alla med magproblem.

Men det blir ännu bättre. Smörsyra är inte bara bra för din tarmhälsa utan påverkar även ditt immunförsvar positivt. Specifikt då T-cellerna. Det finns även forskning som visar att smörsyra kan motverka inflammationer och påverka den så viktiga kommunikationen mellan din hjärna och tarm. Smörsyran tros även ha en balanserande effekt på tarmen och kunna förbättra tarmperistaltiken vid förstoppning.

Smörsyra har till och med kopplats till positiv påverkan gällande bakterier såsom Salmonella och H. pylori.

Den är även kopplad till ett stabilare blodsocker och ökad insulinkänslighet.

Hur kan något vara så bra? Ja, kroppen och dess ”invånare” tjocktarmsbakterierna har levt i symbios i miljoner år och tagit hand om varandra. Vi äter fibrer och bakterierna äter sen dessa och skapar (fermenterar) smörsyra. Denna kommer sen vår kropp och tarm tillgodo. Vanligtvis ska detta skötas av sig själv, men ibland får vi hjälpa till. Speciellt om vi har skapat obalans.

Tillbaka till AQUANATUR