Jag brukar skämta och säga att varför äta knäckebröd när du gratis kan slicka på Hallandsåsen. (Det blev ju aktuellt då man vid tunnelbygget använde Rhoca Gil och stora mängder och akrylamid läckte ut i vårt dricksvatten)

Mest akrylamid finns i pommes frites, bröd, stekt potatis, chips, kex, småkakor & rån samt våra frukostflingor. Tänk när vi som mammor ger båra barn rån… usch.

Akrylamid får vi när vi hettar upp eller överbakar kolhydrater tillsammans med aminosyran asparagin. Asparagin finns naturligt i våra spannmål. Så att knäcke skulle vara nyttigt är nog mest en reklamgrej.

Hur mycket finns nu i det vi äter? Ja, det är lite olika men här kommer de västa ”torra” bröden (alla värden i μg/kg):
Sport (Wasa) 214
Flatbröd (Wasa) 307
Flatbröd (Kavlí) 560
Sesam (Ryvita) 1194
Råg (Ryvita) 1874

Bästa knäcket var Falu rågrut (Wasa) med μg/kg. Så att äta flatbröd och Finn crisp (177) för att jaga kolhydraterna…nja. Gällande akrylamiden är det nog inte något vidare val.

Värsta flingorna då? Här kommer de:
Rice Krispies (Kellog’s) 247
Fitness (Nestlé) 254
Special (Kellog’s) 269
Havre Fras (Quaker) 1346

Göteborgs mariekex är värre än alla våra hamburgekedjors pommes. Riskakor är ungefär detsamma som pommes…

Chips är en sorglig historia… fast det är väl ändå ingen som äter längre:
Svenska Lantchips (Svenska Lantchips AB) 1833 
Grllchips (OLW) 2030
Lättsaltade chips (OLW) 2287

Nyfiken på mer? Läs http://gunnarlindgren.com/akrylamid.pdf

Och hur är det då med toxiciteten (giftigheten)?

Här kommer lite snabbfakta. I djurförsök har det visat sig att dödlig dos är ca 200mg/kilo kroppsvikt. Kan eventuellt påverka astma, allergier& skapa hudirritationer, i alla fall öka känsligheten för att dessa ska uppstå. Akrylamid orsakar förgiftningssympton men som tur är så är de neurotoxiska effekterna ofta återställbara. Akrylamid påverkar även arvsmassan och är cancerframkallande på försöksdjur. Det verkar påverka fertiliteten och spermierna… Hm, jag tror att jag fortsätter att hoppa över att äta frukostflingor och mackor!