Mmmm, det är oerhört vanligt och samtidigt sorgligt. (Tack Hallonlove för din kommentar)

Det finns (om jag får förenkla så det står härliga till) tre saker som stör mag- och tarmfunktionerna.

1. Bakterier. Både för mycket av de onda och/eller för få av de goda.

2. Mat som vi inte är skapt för och som tarmen och alla dess funktioner helt enkelt inte kan hantera. Till exempel mjöl, gluten, andra lektiner, mjölk och/eller laktos, frukt i samband med mat mm (Visa är mycket känsliga och andra kan äta taggtråd och ändå få det hela att fungera)

3. Stress. När du stressar är kroppen under attack och då tycker den att vi inte ska äta och då behöver kroppen inte koppla på matsmältningssystemet. Men är vi ständigt lite stressade så äter vi ju i alla fall under ”attack”. Och då kommer mag- och tarmsystemet att slå bak ut. (Stress och oro är samma sak för kroppen. För lite att göra kan vara lika stressande som för mycket att göra.)

Så äter du fel och oroar dig kommer probiotika (goda bakterier) bara att göra en liten skillnad, ibland ingen alls. Då är det många som tolkar att de inte fungerar. Snarare kanske det är så att den inte orkar kompensera allt som ställer till med obalans.

Sen finns det de som äter perfekt men ständigt har en klump i magen av någon orsak. De blir frustrerade på att LCHF inte alls fungerar så bra som alla säger. Men det spelar ingen roll om du äter perfekt om kroppen ändå inte prioriterar matsmältning efter måltid.

Slutligen finns det ett fåtal som faktiskt fattas en del av de goda bakterierna i tarmen. Kan vara så om du är 21 år. Vi hade tyvärr en tvätt- och skrubbfeber på gravida mammor vid förlosningen under en tid. Och när bebisen kom ut ur den renskrubbade, lavemang-  och antibakeriellbehandlade mamma  så skulle bebisen tvättas. SEN las den vid det sterila bröstet för att amma. En massa naturliga bakterier försvann och det är många av dem som ska ”bygga bo” i tarmen för att sen skapa lyckliga vuxna ”magar”. Detta går inte att återställa som vuxen. Har för mig att det är kört redan efter bara några veckor, men kommer inte ihåg var jag lärde mig det så jag kan inte kontrollera den uppgiften.

HÄR fungerar probiotika underbart. Du tillför miljarder goda bakterier. De kan inte slå bo för alltid, så fungerar det måste du fortsätta att fylla på. Men det kan det ju vara värt om magen sen fungerar.

Det finns fyra märken som fungerar. Ett som jag INTE rekommenderar och det är ProViva. Trots att bakterierna fungerar har de ju stoppat dessa i en skräpprodukt.

Sen finns Cella Vie, Bifiform och BioGaias magdroppar (för barn). Den sista ska även finnas i tuggtabletter. Alla dessa tre har fungerande bakteriestammar, bra forskning, goda resultat och bakterierna överlever hela vägen ner i tarmen där de gör nytta. 

Så vad gör du om magen bråkar?
1. LCHF med begränsat med mejeripodukter. 
2. Gärna 1 msk fiberhusk per dag. kanske morgonpannkaka?
3. Fundera över oro och stress? Vad kan du göra för att minska påfrestningen för kroppen?
4. Tålamod! 🙂
5. Efter ca 4-6 månader OM det inte blivit mycket bättre så lägger du till någon probiotika. (Kroppen kanske fixar det hela själv… och du slipper betala en massa pengar i onödan.)

Lycka till.