En kort fråga med ett långt svar.

Är jag alltid konsekvent? Nej, jag hoppas inte det. Men jag försöker att alltid vara logisk, även om jag självklart missar det också ibland. Varför är jag glad över att inte vara konsekvent? Jo, för att olika personer med olika mål och olika historier har olika lösningar. Om jag har EN konsekvent lösning så kommer få bli hjälpta. Det finns en lösning för alla, men den är definitivt inte samma för alla.

Den finns dock lösningar som är fel för alla (även om några tål den bättre och det därför tar längre tid att bli sjuk.) Ex kost med uppenbara näringsbrister, gluten, socker, tillsatser, kemikalier, överdos av alkohol, vissa färgämnen, emulgeringsmedel, aspartam mm. Ämnet som väckte denna tanke hos mig var en underbar fråga gällande ämnet ”tillskott”. Nummer ett måste vi först definiera vilka olika sorter/typer av tillskott som finns och sen vad som är syftet med dessa och därefter för vem och vilket problem.

Tillskott för att sluta lyssna på kroppens signaler för att kunna fortsätta gasa på och få extraturbostyrka är jag alltid emot. Detta för att trött är en viktig signal och kör vi förbi den så kör vi rakt in i nästa problem, dilemma eller sjukdom. Här hittar vi ämnen som gör oss piggare, starkare, ger mer energi och så visare. Här vill vi lyssna och skapa en förändring som i förlängningen ger energi. Inte äta oss pigga mot kroppens önskan.

Tillskott i form av vitaminer och mineraler i stället för mat när det är enkelt att äta vettig kost är jag också emot, eftersom vi till exempel aldrig kan kompensera alla 10 000 fytonutrienter samt vi fixar inte att skapa alla perfekta balanser. Vi kan till och med ställa till det i stället – och skapa nya brister. Ex. ät zink var dag i år och du kommer att påverka det biotillgängliga koppar som i sin tur behövs för att få in syre i cellen – vilket kommer resultera i trötthet, håglöshet och en känsla av ”mjölksyra” i dina muskler.

Tillskott för att kompensera GBP eller allergier (eller andra specifika sjukdomar, ex tarmsjukdomar) är jag alltid positiv till.

Tillskott i form av ”whole food” är jag oftast positiv till. Här är det inte en enskild vitamin eller en enskild mineral, utan detta är (ofta, men inte alltid) en torkad del av ett helt livsmedel. Bäst hade naturligtvis varit att äta dessa i sin kost var dag, men alla får inte ihop det. Här har vi t ex. glycin, kollagen, hyaluronsyra, buljong, torkad lever, curcumin, nyponpulver, organ-mix, lera, probiotika, papain/bromelein, omega 3 mm.

Tillskott för att hjälpa kroppen att vila och återhämta sig är jag också positiv till. Visst hade det varit underbart om du kunde stressa mindre och sova bättre, men ibland behövs lite hjälp. Här är jag dock alltid tjatig om att ett piller löser inget. Du behöver själv ta dig ut ur den mörka skogen med vargarna. Men ja, du kan hjälpa kroppen under tiden du gör din förändring. Här tänker jag på CBD, ashwaganda, glycin, magnesium, kollagen, buljong mm.

Så är jag inkonsekvent när det kommer till tillskott? Japp, mycket (fast det finns en logik)! För vem och varför? Och hjälper vi kroppen till det den behöver eller dövar vi signaler som är viktiga för vår hälsa?