Se upp med dolda sockerfällor!

Och sen får du läsa om läsk, saft, marmelad, flingor/mûsli, kechup och naturgodis. Men de är väl inte dolda? De är ju glasklart tydliga.

Jag skulle vilja göra en ny lista med lite mer dolda sockerfällor.

Blodpudding
Osötat GI bröd
Osötat grovbröd
All Brandflakes (Innehåller lika mycket socker som Start)
Fettfrikorv
Riskkakor och knäckebröd
Lättfil
Lättmjölk (Minimjölk och mellanmjölk också för den delen)
Frukt
Torkade aprikoser
Cous cous
Fullkornspasta
Popcorn
Russin
Potatismos, klyftpotatis mm
Alla flingor, även torr hästmat som osötad mûsli

…. har du fler saker att lägga till listan?

 

9 svar

  1. Dricker lättmjölk till min egenkomponerad kesogröt på morgonen- hur dålig är lättmjölk jämfört med röd mjölk?

    Äter fäboknäckebröd som enligt innehållsdeklarationen inte innehåller socker – är det ändå en sockerfälla, isådana fall hurdå?
    När det gäller bröd som är gjort av (givetvis osötad) fullkornsrågmjöl och endast 4 gram/kolhydrater per brödskiva kan väl inte vara så dåligt?

    Angående blodpuddingen- det finns en variant utan socker.

  2. Mår du toppen och har den vikt du önskar är det troligtvis inte dåligt alls. inte för din kropp. Men har du extrakilon, eftermiddagströtthet eller en mage som inte riktigt vill så finns det bättre val.

    Lättmjölk har tillsatt A vitamin. Det vill vi inte ha. Sen är det lika mycket mjölksocker i lätt- som i standardmjölk men du blir snabbare mätt på standardmjölk och komemr därför dricka mindre och få i dig mindre socker och mer av det nyttiga fettet.

    Bara 4 gram K per skiva. Hur mycket fett och proteiner är det i skivan? Eller är 100% av skivan blivande socker? Mjöl är samma sak som socker för kroppen. Ingen större skillnad. Fullkorn minskar kroppens upptag av mineraler.

    Skratt. Visst kan jag vara en riktig trist dysterkvist!

  3. Alltså, det här om mjölken ….

    (Jo jag vet att det är en trend att standardmjölk är så mycket bättre på alla sätt, men om vi nu bortser från det.)

    Ditt resonemang var att fetthalten gör att annat än standardmjölk blir en sockerfälla. Om jag dricker ett glas mjölk till maten så får jag i mig mindre energi med lättmjölk än med standardmjölk. Så långt är jag med. (sen om man dricker för att bli mätt är jag något tveksam till, det är åtminstone inte anledningen till att jag dricker)
    Och då måste man kompensera energiförlusten genom att stoppa i sig mer (av mjölk eller något annat) och därför skulle lättmjölken vara en sockerfälla.

    Men resonerar du så – då är ju ett glas vatten en ännu värre sockerfälla!

    Ät nu lite kolhydrater, det är bra för tankeförmågan.

    1. Mitt resonemang är att E% av Kh blir högre i mellan- och lättmjölk än i standardmjölk. Inte det totala intaget av Kh.

      Däremot äter och dricker många mer mjölk och fil om det är av en lättare sort. Svårt att äta 5 dl turkisk yoghurt men lätt att äta 5 dl lättfil.

  4. A-vitamin.

    Varför skulle vi inte vilja ha tillsatt a-vitamin?
    Är det sämre med tillsatt a-vitamin än det det naturliga innehållet menar du?
    Om det är så – då vill jag väldigt gärna ha en referens till en sådan studie!!

    Jo jag vet att det finns negativa effekter av a-vitamin.
    MEN det är lika mycket a-vitamin i lättmjölk som i standardmjölk.

    1. Naturliga vitaminer i sin naturliga miljö uppträder på ett annat sätt än naturliga vitaminer som är tagna UR sin naturliga miljö. Kemiska vitaminer har en ännu större skillnad. Har ingen specifik studie på detta. Har uppfattat det som en ickefråga. Alltså något som vi är övens om och som inte var ifrågasatt. Har du en studie som visar på motsatsen så tittar jag gärna på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *