Hej igen!
Ja vad hände sen? Vad hände efter min jojobantarresa i kalorijaktens universum och efter övergången till att äta sig ner i vikt på vanlig mat?

Jo, jag hade då ingen tanke på hälsa, jag var helt viktfokuserad. Hellre dö smal än dö fet. (Men som jag berättade igår så mår jag fortfarande strålande efter 11 år.) Jag trodde dock då att detta bara var en bantningsmetod och det ville jag ju inte utsätta min barn för. Så av en felvänd omtanke och av okunskap så gav jag dem fullkorn och gluten, socker och pasta. En dag sa min då 8 åriga son – ”Men mamma, varför ska du äta maten som du blir pigg och frisk på och vi äta den andra maten?” Skratt, ja vad skulle jag svara. Så hela familjen bytte till samma mat som jag åt. Barnen åt bra mat i grunden och la till lite ”skräp” på helgen. Jag fick då för mig att muta dem med godislöfte. De fick helt enkelt en slant var julafton om de inte åt godis eller chips under hela året. Pengar båda barnen tacksamt tjänade. Dottern äter än idag inte godis (hon är snart 19 år)

Jag bytte ut pasta och potatismos mot grönsaker och blomkålsmos. Jag bytte mackorna mot äggfrukost i olika varianter. En förändring som var ganska enkel att göra.

Hela jag är oerhört nyfiken av gammal ohejdad vana så jag läste allt jag kunde komma över. Men denna gång med mycket mer källkritiska ögon. Hälsotidningars påstående utan förklarande fakta och grund var nu helt ointressant. Nu var det näringslära och näringsfysiologi som låg överst på min topp-bok-lista. Jag kom dock på att kunskap ”finns” bara om man går på en skola, så jag läste om samma kunskap men på en skola. Nu hade jag mitt diplom och började arbeta med lågkolhydratkosten på heltid. Nu skulle jag lära alla att äta sig smala. Jag var fortfarande inne på att detta var en viktminskningskunskap.

Nu dök problem ett upp. Många tyckte att denna nya kunskap var svårt att få ihop i familjen. Ofta var det en bantande mamma, en ätande pappa och två barn som man var rädd att ”experimentera” med. Jag skrev då ihop ett kompendium som senare blev min bok LCHF Husmanskost. Hur man får ihop helt vanlig husmanskost med naturliga ingredienser till att passa både viktminskning och hälsa utan att bli krånglig. Helt vanlig mat som kan stimulera vuxna smaklökar och samtidigt val som de mindre medlemmarna i familjen uppskattar. Och sen skull det gå snabbt också. Skratt, ja det är mycket man ska lösa som kostrådgivare.

Den är boken har skapat enkelhet för många och har fungerat som grund i vår familj i många många år.

Vad äter jag då? Vad hittar du i boken? Jo, bara naturliga fetter av alla sorter, inga konstgjorda nyuppfunna fetter som margariner. Alla grönsaker och rotfrukter som finns samt fisk, fågel, kött och ägg. Japp, helt vanlig mat. Inga piller, inga pulver och inga konstigheter. När man ser det så är det svårt att förstå att detta skulle vara en konstig form av kost och att den på något sett skulle vara skadlig.

Allt som jag tagit bort var ju antingen riktiga onyttigheter eller saker som inte ingår i människans naturliga kost.

Boken blev en succé. (Mmmm, jag är jättestolt.)

Så, hur kan en vanlig dag se ut? Vad ligger på en LCHF tallrik? Ja, som med alla kunskaper kan man välja bra och dåliga val. Jag som idag har fullt fokus på hälsa väljer bra LCHF-val. Kost som gör dig normalviktig, som ger din kropp allt du behöver, som tar hänsyn till att din mage ska vara glad och nöjd och som håller värk borta (eller i värsta fall bara minskar den).  Kost som stabiliserar ditt blodsocker och ökar din energi. Vill du veta hur? Lovar att du ska få en full meny i morgon. En full meny där jag samtidigt berättar varför. Vi måste sluta att köpa påståenden som inte berättar varför. Kost får inte bli ett massa tyckande utan kunskap.

Hur mina barn äter idag? Dottern äter som jag, strikt med kunskap. Sonen äter som jag men lägger sen på en hel del skräpmat. Så grunden är bra och tilläggen sämre. Han är snart 18 år och som han säger -”Mamma, jag njuter av skräpet nu och har ju faktiskt en kanonbra grund. Och om min kropp börjar säga ifrån så vet jag ju precis vad jag ska göra”

Visst hade jag velat påverka honom mer, men han har ett eget val och är i stort sett vuxen.

Hoppas att vi ses i morgon. Kan du inte vänta till dess så ses vi på www.annahallen.se
LCHF Husmanskost hittar du här på Bokus