Vad behöver kroppen och varför?
Vi börjar med proteiner.
Proteiner: fisk, skaldjur, ägg, kött, fågel, vilt
Proteiner delas upp i aminosyror, till största delen i magsäcken på grund av den sura miljön som är perfekt för denna arbetsuppgift. Så här kan många ha problem.
Hamnar för stora delar i tunntarmen så hinner den inte dela upp till aminosyror, de små delarna som kan komma in i kroppen genom tarmväggen. Större delar hamnar i tjocktarmen och sen i toan Smiley wink
Får du brist på proteiner blir du trött, håglös, deprimerad…
Lösning: Fria aminosyror i shake. (INTE proteindrycker, de blir ju samma problem som om du äter mat) Vet att de finns att få på recept.
Vilka ska du välja av de du äter? Och i vilken ordning?
1 Fisk och skaldjur för de innehåller omega 3 som gör dig glad och minska värk.
2 Ägg för de innehåller även alla vitaminer förutom vitamin C
3 Vilt för de har mindre omega 6 och omega 6 triggar värk och triggar depression.
4 Fågel för det är bättre än rött kött
5 Näst sist rött kött, gris och nöt, för dagens kött är fullt av omega 6
6 Absolut sist chark för det är fullt av nitriter, omega 6 och ofta en hel del socker också.
Ett exempel på varför vi behöver proteiner, eller snarare de små delarna av proteiner – aminosyror.
Serotonin som är vårt må-bra-hormon och ångestdämpande hormon byggs av tryptofan som kommer just från proteiner. Mest tryptofan hittar du i kalkon, men det finns i alla val ovan.
Så kan du bara äta lite så är det viktigt att en del av denna är proteiner.
Hur mycket proteiner behöver människan för att klara av att bygga allt som ska byggas i en kropp?
0,7-1 gram per kilo önskad kroppsvikt.
Så ska du normalt väga ca 70 kilo så behöver din kropp 70 x 0-7 till 70 x 1 gram proteiner. 49-70 gram
proteiner per dag. Detta blir inte kalorier för kalorier är ju energi och detta ska bli byggnadsstenar.
Var 100 gram fisk och kött innehåller 20% proteiner.
Så 100 gram räkor blir 20 gram proteiner.
100 gram biff blir 20 gram proteiner o s v
Så ska du väga 70 kilo bör du äta mellan 250 gram – 350 gram fisk, fågel, kött per dag.
Det behöver inte vara samma var dag.
Kroppen behöver aldrig exakt, den är en baddare på att anpassa sig.
Men inte mindre än 250 gram och inte mer än 350 gram är en bra hållpunkt.
Och tänk på att du kanske inte kan dela upp allt till aminosyror om du passerar den plats där detta sker – magsäcken med enzymerna pepsin, som jobbar bäst i sur miljö.