Progesteron är extremt viktigt för uppbyggnad av många av kroppens viktiga smådelar.
 
Mest kopplad är progesteron till byggnationen av myelin runt våra nerver. men den gör så mycket mer.
 
För vår del är det viktigt att veta att progesteronbrist ökar ledvärk 😉
 
Hur skapas då progesteronbrist. Ja åldern skapar detta naturligt. Men det är svårt att ändra på det.
 
Stress skapar en stor progesteronbrist och där kan kan vi göra en massa.
 
Men först, HUR skapar stress brist? Enkelt. Stresshormonet kortisol som vi ”ropar” på när vi är stressade, rädda, oroliga, inte trivs, otrygga, inte duger mm byggs av progesteron.
 
Så ju mer oro du har desto mindre progesteron.
 
Det är därför kvinnor som inte mår bra, inte återhämtar sig och känner sig oroliga har svårt 8eller det är helt omöjligt) att bli gravida. De har för lite progesteron för de använder det till att bygga kortisol av. Och då blir du inte gravid, eller får tidigt missfall.
 
Ja, progesteronkräm kan lura kroppen att bli gravid, men en slutkörd kropp som vägrar bli gravid kommer tyvärr troligtvis att visa det på annat sätt – senare. Vanligt är att mamman sen får problem med sköldkörteln när bebisen kommer eller går in i en depression. Men det var inte det som vi skulle parat om nu.
 
Värk och progesteron. Där var vi.
 
Stress skapar progesteronbrist och progesteronbrist skapar ledvärk.
 
Min dröm är att vi börjar ge kroppen byggnadsmaterial – benbuljong och med vår nya kunskap om hyaluronsyran, även rotfrukter.
 
Sen vill vi sluta stjäla progesteronet till stress så andningminuten, ”övningen”, promenader, kramar, skratta och kanske yoga eller mindfullness.
 
Som steg 3, om detta inte räcker, så lägg till bioidentiskt progesteron.
 
Jag tycker inte man börjar med hormoner som steg ett om de inte behövs. Var försiktig om våra balanser i kroppen. Och om du låter bristerna vara kvar och stressen vara kvar och bara löser värken med progesteron så kommer bristerna & stressen bara visa sig någon annan stans…
 
Oh sen är du vilse med tusen symptom och vet varken ut eller in. Börja med orsaken och hjälp till med tillskott/krämer om det inte räcker hela vägen.
 
(Progesteron är ett ”tillskott” som jag är tämligen orädd inför. Något jag rekommenderar många att prova EFTER de gjort allt annat rätt först.)