Ja, en mage som svullnad, gör lite ont eller att du inte går på toa var dag. De enklaste knepen då är ju att ta bort alla hårda fibrer, allt som heter fullkorn och lägga till mjuka fibrer som hela linfrön och grönsaker. (Fibrer = Prebiotika = bakteriemat till våra vänner.)

Sen ska helst allt mjöl bort och definitivt all gluten.

Några måste även minska eller ta bort laktos och mejeriprodukter. Men det har visat sig att när allt mjöl är borta är det många som blir förvånade över att de faktiskt klarar av nåde grädde och crème fraiche, utan några som helst problem.

Men för vissa så räcker inte detta. Det behövs lite till. Då rekommenderar jag alltid Probiotika.  Probiotika ÄR bakterier. Men vi vill att de ska vara rätt i antal. Av rätt sort så de verkligen gör sitt jobb. Överleva den sura miljön i magsäcken så de hamnar i tarmen där vi vill har dem.

När du ska hitta fungerande probiotika ska du kunna utläsa tre ”namn” . Som här, först kommer Lactobacillus, sen rhamnosus och slutligen det viktigaste GG. Ofta finns det även med någon siffra i slutet. Detta anger att det verkligen ÄR rätt och fungerande bakterie som du får. Bara Lactobacillus säger inget. Det finns MASSOR av olika sorters Lactobacillus som inte hjälper oss ett dugg.