Äter du bra?
Väljer så ren mat som det går?
Försöker hinna med andningsminuten eller annan återhämtning?
Kanske rör på dig lite?
 
Är du lika noga med utsidan som insidan?
Eller innehåller dina vardagsprodukter skadliga ämnen?
 
För er som vill hjälpa kroppen med att förbli frisk från både in- och utsida. Nu är det dags att rensa i badrumsskåpet.
 
Fram med förstoringsglaset (för detta brukar var smått).
 
Och leta efter bokstäverna PEG, ofta har de någon siffra bakom sig. Men hittar du ordet ”PEG” har du hittat rätt. Ibland är de lite luriga och skriver ut hela ordet för att du inte så snabbt ska hitta.
 
Då står det polyetylenglykol.
 
Finns det på din burk? Då är det viktigt att du vet vad det är.
 
1 Vid framställningen kan det cancerframkallande 1,4 Dioxan bildas. Så av hänsyn till de som arbetar med detta kanske vi ska välja bort. Sen är det oklart om rester finns kvar i din kräm…
 
(Processkemikalier som finns kvar i din burk redovisas nämligen aldrig)
 
2 PEG är ett ämne som lätt oxiderar. Vid oxidation kan formaldehyd skapas. Varför vill vi inte ha detta på huden? Jo, formaldehyd är giftigt vid hudkontakt och kan vara allergi- och cancerframkallande. Vilket seriöst företag stoppar detta i sina produkter? Allergiframkallande ämnen i en hudkräm?
 
3 Det finns också diskussioner om att PEG är miljöförstörande. Tack för den! Hur? Jo, 1,4-dioxane är persistent, som betyder att det aldrig kan brytas ner i vår miljö.
 
4 Framställningen är också en tung kemisk process. Du låter etylenoxid reagera med vatten. Tyvärr är etylenoxid både cancerframkallande och giftigt.
 
5 Vissa av PEG:arna (inte alla) innehåller rester av 1,4-Dioxan och etylenglykol som stör både reproduktion och fertilitet.
 
6 Och värst av allt: PEG gör huden mottaglig för främmande ämnen.
 
– ”Man Anna, detta är ju godkänt, då kan det väl inte vara farligt. Du tror väl inte att du kan väl inte mer än vad alla duktiga forskare kan?”
 
Cigaretter och e-cigaretter är också godkänt och lagligt. Trots bevisade biverkningar som cancer!
 
Det finns tyvärr forskning på allt. Har du bara tillräckligt med pengar kan du slå hål på bevisen att något är farligt.
 
För det finns ingen forskning som visar att PEG är bra för något.
 
Det finns forskning som visar att det är farligt. Och sen finns det en massa forskning, finansierad av branschen, för att slå hål på detta faktum. Och på detta sätt kan farliga ämnen få fortsätta finnas i våra produkter. År efter år.
 
Vi utreder…
Det finns misstanke om…
 
Men fram till dess att någon (som inte kan tjäna pengar på resultatet) utan någon som helst tvekan kan bevisa farligheten så finns skräpet sorgligt nog kvar i våra krämer. Det borde ju vara tvärt om. så länge man inte utom allt tvivel kan bevisa motsatsen borde de INTE få finnas på marknaden.
 
– ”Tänk om du har fel då Anna.”
 
Ja, tänk om. Då kommer du välja ofarliga och hälsosamma rena äkta produkter på din hud helt i onödan och vara frisk i alla fall.
 
Men har jag rätt så skapar vi skador som cancer och en genomsläpplig hud. Vilket ger andra gifter en möjlighet att komma in i vår kropp. Här jag rätt så förstör vi vår miljö ännu mer. Har jag rätt kan du bli sjuk om 20-30 år. Helt i onödan.
 
Att slänga ut PEG och byta märke känns som ett oerhört enkelt steg för att hjälpa kroppen göra sitt jobb – att hålla dig frisk.
 
Och har jag fel så spelar det ju ingen roll. Det blir ju rätt i alla fall. Eller hur?