Jodå, en hel del till och med!

Den minskar alla kroppsvätskor. (Skapar problem med mage, tarm och skapar torra slemhinnor. Sisådär för sexlivet.)

Den omfördelar blodet. Vid lugn och harmoni finns blodet i könsorganen och i mage-tarmsystem. Vid oro samlas blodet i musklerna. Det gör att oro kan skapa hudproblem eftersom huden inte får tillräckligt med leveranser avsyre och näring… blodet är ju inte där. Männen kan uppleva att de saknar blod till penis. Sisådär för sexlivet.

Den ökar muskelspänningar. Ökar de inflammatoriska processerna.

Stress påverkar våra hormoner som påverkar vår hjärna. Ämnesomsättningen kan gå ner, energinivån går ner, håglösheten och ev depression ökar, ångesten ökar.

Vårt nervsystem är bästis med vårt hormonsystem. Så stessystemet ropar på stresshormonerna . Harmonisystemet arbetar tillsammans med våra må-bra-hormon som ex oxytocin.

En extra viktig hormon är kortisol. Obalans på denna kan ställa till med en massa problem överallt.

Stress gör oss redo för anfall. Nervsystemet är på högspänn och blodtryck och puls går upp. Bibehåller du denna spänning i många år kommer nervsystemet ge dig smärta utan ”anledning” och blodtrycket bli konstant högt.

Näringsupptaget i tarm minskar när blodet inte är närvarande. Det är ju det som är transportören av näringen från tarm till kropp. Muskelkontraktionen i tarmen minskar vid stress vilket gör att den blivande bajsen ligger kvar i tjocktarmen för länge. Tjocktarmen som har till uppgift att återta vatten. Det skapar en torr och stenhård bajs – förstopping.

Ja, det var en liten kort redogörelse för stress. Det finns en massa mer.

Gnisselzonen omslag jpegKommer i Gnisselzonsboken.

Men att säga ”bara stress” är nog inte helt korrekt. Stress påverkar en massa fysiska processer och kan verkligen ställa till det för oss.

En sak till, stress är blodsockerhöjande. Så du kan äta perfekt men skapa högt blodsocker genom oro.

Stress är inte samma sak som mycket att göra. Stress är oro för att inte hinna med, inte duga, inte kunna, inte vara bra nog, inte tillhöra, inte få vara med, inte ha något att göra, inte vara fin nog, inte vara smal nog, inte vara…