Är du orolig för påskhelgen?
Var inte det. Vi äter ju naturlig mat som fanns på mormors tid. Detta gör att alla gamla traditioner och maten där passa mycket bra in i vår livsstil. Här kommer lite tips och recept.

Snabbt Påskgodis
Bästa varianterna gör du med mörk blockchoklad 70%. Smält chokladen och blanda i:

1 Hasselnötter som du plockar upp tre och tre – så blir det trillingnöt. Godast om du tar bort det mörkbruna på hasselnöten.
2 Valfria nötter, gojibär och torkade blåbär – bred ut på ett bakplåtspapper, låt stelna kallt och bryt lagom bitar – chokladbräck.
3. Kanel (ganska så mycket) och doppa halva delen av torkade äppelskivor.
4. Mint – finns på apoteket, pepparmyntolja – så får du god mintchoklad.
5. Hela skållade mandlar. Vänd sen runt de chokladdoppade mandlarna i kakao.
6. Gör egen Bounty: rör ner mycket kokos & lite vispgrädde i chokladen…

Rostade nötter, ca 4 personer –
200 gram nötter av valfri sort. Går jättebra att blanda.
Chilipulver eller kanel & kardemumma eller vaniljstång

Lägg nötterna på en ugnsfast plåt, ca 15 minuter i 175 grader. Använd en blomsprut för att fukta nötterna lite då och då. Smaksätt de klara men varma nötterna med valfri krydda. Väljer du att krydda med vanilj så gröp ur fröna ner i nötterna och lägg sen hela vaniljstången i fröna. Lägg allt i en tättslutande burk och låt stå i 4-5 dagar. Skaka burken i gång per dag.

Sill Ja sill innehåller en hel del socker, eller snarare lagen. Men inte dricker du väl den? De flesta klarar av att äta köpt inlagd sill. Jag som är en ”kolhydratoman” av rang klarar av det. Känn efter om du kan?

Här kommer några recept om du känner att du inte kan eller vågar prova köpesill:
Senapssill
1 burk inläggningssill, brukar kallas 5-minuterssill (250 gr)
2 msk osötad senap, 1 tsk vinäger
0,5 dl rapsolja
1 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 dl hackad gräslök
Salt och vitpeppar

Skär sillen i bitar och blanda ihop alla ingredienser och häll i sillen. Låt stå i minst ett dygn i kylen.

Currysill
1 burk inläggningssill (250 gr)
1 dl majonnäs, fullfet.
2 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
2 st. syrliga äpplen
0,5 msk curry
1-2 dl finhackad purjolök
Salt och peppar

Skär äpplet i tärningar och finhacka purjolöken. Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaksätt med salt, peppar.
Skär sillen i bitar och blanda ihop med de andra ingredienserna. Låt den stå i ett dygn i kylen.

Ät ägg i massor. Ägg med räkor och majonnäs…

Njut av varmrökt lax, kokt lax och gravad lax. Tillexempel laxrullar fyllda med ostkräm och löjrom…. eller kokt lax med örtsås eller romsås gjord på creme fraiche.

Gör sen en påsktårta på nötbotten toppad med chokladmousse.
Botten 100 gram smör
200 gram nötmjöl
1 ägg
Arbeta ihop och tryck ut på en botten med löstagbar kant. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Fyllning:
150 gr mörk choklad, alltid minst 70 %
3 äggulor
3 äggvitor
4 msk grädde
Lite stevia

Konserverade clementinklyftor
Chokladkross 70%
Vispad grädde till servering

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Lägg gulorna en egen bunke.
Smält chokladen. Häll den smälta chokladen i äggulorna och vänd sedan samman med äggvitorna. Blanda i vispad grädde. Fördela smeten på nötbotten och toppa med hackad mörk choklad och låt stå kall ett par timmar. Lägg  på de kycklinggula clementinerna och servera med vispad vispgrädde.

Glad Påsk på Er alla