Ja hur är det nu med parabener? Det obehagliga är att de börjar ändra uppfattning, ja forskarna alltså (Som vanligt) Först var det helt ofarligt – bara att använda fritt och överallt.

Sen – efter 20 år – kommer de på att ”hoppla” det kanske inte var så bra. Och nu ska det utredas och under tiden så är det fortfarande godkänt. Även de former som anses vara hormonstörande!

Reglerna är verkligen bakvända. Du får som producent använda ämnen man tror är farliga fram tills det är bevisat att de är farliga, då ska de tas bort. Eller så ska man tillsätta en utredning för att se att de verkligen var farliga, så vi inte tar bort något i onödan…

Det finns många parabener. Tydligen upp emot ett tjugotal olika. De vanligast är methylparaben (vattenkonserverande- kort – anses säker), ethylparaben (vattenkonserverande – kort – anses säker), butylparaben (fettkonserverande – lång) och proylparaben (fettkonserverande – lång).

(Parabener är ett samlingsnamn för parahydroxibensoesyra eller 4-hydroxibensoesyra.)

Vad är då paraben? Jo ett mycket billigt konserveringsmedel. Och billigt betyder att du kommer att hitta det precis överallt. Producenter gillar billigt. Vinstmarginalerna blir så mycket större då.

Men dyra fina produkter borde väl inte ha billigt skräp i sig? Nej, man tycker det!

Varför vill vi välja bort?

1 Butylparaben och proylparaben är kopplade till att vara allergiframkallande.

2 Dessa två kan även vara hormonstörande.

3 De långa parabenerna såsom butylparaben och proylparaben är likt östrogen.  Vilket i sig är oroväckande.

Tyvärr betyder inte parabenfritt per automatik att det är ett bra val. Många byter nu ut parabenerna mot ämnen som de flesta inte känner till. Exempel är metyldibromo glutarnonitril & triclosan.

Här kommer jag försöka samla bra val https://www.annahallen.se/vita-listan-med-bra-produkter   Kommer bygga på den efter hand och ta bort om någon smitit förbi min radar. Hjälp mig att hålla den uppdaterad och korrekt. Tillsammans ser vi mer.

Läkemedelsverket:
”Från och med 16 oktober 2014 gäller ändrade EU-regler för propyl- och butylparaben så att de maximalt tillåtna halterna sänks och att användningen i barnprodukter (0-3 år) begränsas. Anledningen till regeländringen är ämnenas misstänkta hormonstörande effekter varför en extra säkerhetsmarginal behövs för att användningen ska vara säker.

Beslut har också fattats på EU-nivå om att förbjuda användningen av isopropylparaben, isobutylparaben, pentylparaben, phenylparaben och benzylparaben eftersom den vetenskapliga kommittén, på grund av otillräckliga data, inte kunnat utvärdera om de kan användas säkert.”

Hittar jag ordet paraben, och speciellt värstingarna butylparaben och proylparaben, så väljer jag bort direkt. Varför chansa? Hormonstörande ämnen låter sisådär lockande. Jag är rädd om min balans av hormoner i min kropp.