Paleo – stenålderskost. Vår artegna kost utan skadliga eller främmande molekyler. Tyvärr har den blivit ”modern” och därmed fettfri samt full av dadelkakor och smoothies. Så åt INTE stenåldersmänniskan. 😂 Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, rotfrukter, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). Fett från nötter, djur, ägg, kokos, avokado och oliver. Handmodellen på denna är kanon.

AIP – är Paleo/stenålderskost med med fokus på en sjuk kropp där tarmen varit trasig och immunsystemet triggas av ”allt”. Du tar bort allt som kanske kan trigga, även bra och hälsosamma saker. Och sen lägger man tillbaka dessa en efter en. En mycket bra läkning, men ganska så tidskrävande. Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, rotfrukter, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). Men med överkurskunskap om korsreaktioner gällande antikroppar.

LCHF – det finns massa olika. Allt från ohälsosamma varianter med ägg & bacon i massor och hittepåmackor och kakor till supernyttig LCHF (den jag står för) som är paleo/stenålderskost men UTAN frukt och MED mejerier. Grönsakerna är ovan jord med fokus att hålla kolhydraterna nere. (Dock är mejerier katastrof för ett lymfsystem som gett upp.) Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, , svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). Kanon vid insulinresistens. 

ACT ALP – är paleo/stenålderskost men upplagd som en rotationskost. Du äter allt, men inte alltid och på samma tallrik. Fokus är olika organvila, olika dagar. Vila från att hantera mat så organen kan göra alla sina andra så viktiga arbetsuppgifter. Fokus är också att få igång ämnesomsättningen igen (leptin och T3) då många förstört den genom år av bantning. Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, rotfrukter, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). När kroppen är frisk är drömmen att återgå till avslappnad paleokost (högst upp).

Tillägg: alla dessa kan kombineras med kunskapen om nattskatteväxter. Grönsaker som egentligen tillhör ett släkte som vi människor inte bör äta och som negativt påverkar vissa personer. Då väljer du bort potatis, tomat, chilli, paprika och aubergine.