Anti-inflammatorisk kost: Ni gäller det att hålla tungan rätt i mun. Naturligtvis är inte detta kost som tar bort inflammationer, då inflammation är kroppens försvar. En del av vårt så viktiga immunförsvar. Så vad betyder då anti-inflammatorisk kost? Jo, att den inte skapart inflammation. Vilket då samtidigt betyder att ”vanlig” mat skapar inflammation. Och ja, precis så är det tyvärr. Så i stället för att benämna den naturliga kosten som antiinflammatorisk så borde vi benämna ”vanlig” mat som inflammatorisk.
Paleo – stenålderskost. Vår artegna kost utan skadliga eller främmande molekyler. Tyvärr har den blivit ”modern” och därmed fettfri samt full av dadelkakor och smoothies. Så åt inte stenåldersmänniskan. 😂 Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, rotfrukter, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). Fett från nötter, djur, ägg, kokos, avokado och oliver. Handmodellen på denna är kanon.
LCHF – det finns massa olika. Allt från ohälsosamma varianter med ägg & bacon i massor, hittepåmackor och kakor till supernyttig LCHF (den jag arbetade med tidigare) som är paleo/stenålderskost med fullfeta mejerier. Grönsakerna är ovan jord med fokus att hålla kolhydraterna nere. (Dock är mejerier katastrof för ett lymfsystem som gett upp.) Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). Kanon vid insulinresistens.
AIP – är Paleo/stenålderskost med med fokus på en sjuk kropp där tarmen varit trasig och immunsystemet triggas av ”allt”. Du tar bort allt som kanske kan trigga, även bra och hälsosamma saker. Och sen lägger man tillbaka dessa en efter en. En mycket bra läkning, men ganska så tidskrävande. Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, rotfrukter, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). Men med överkurskunskap om korsreaktioner gällande antikroppar.
ACT ALP – är paleo/stenålderskost men upplagd som en rotationskost. Du äter allt, men inte alltid och på samma tallrik. Fokus är olika organvila, olika dagar. Vila från att hantera mat så organen kan göra alla sina andra så viktiga arbetsuppgifter. Fokus är också att få igång ämnesomsättningen igen (leptin och T3) då många förstört den genom år av bantning. Så kött, fisk, fågel, ägg & skaldjur, grönsaker, rotfrukter, svamp, nötter, frukt & bär. (Utan en mixer). När kroppen är frisk är drömmen att återgå till avslappnad paleokost (högst upp).
Tillägg: alla dessa kan kombineras med kunskapen om nattskatteväxter. Grönsaker som egentligen tillhör ett släkte som vi människor inte bör äta och som negativt påverkar vissa personer. Då väljer du bort potatis, tomat, chilli, paprika och aubergine. Fast jag tvekar lite på denna ”kunskap” då det verkar som att detta bara är ett problem om nattskatteväxterna har mognat under transport. problemet verkar inte finnas om de mognat klart i solljus… såsom växter ska mogna. Men jag behöver söka och gräva mer i detta.
🌿 Vad är poängen bakom min teorin?
Nattskatteväxter (som potatis, tomat, paprika, chili och aubergine) innehåller naturliga växtförsvarämnen, bland annat:
-
Solanin (framförallt i potatis)
-
Tomatin (i tomater)
-
Capsaicin (i chili)
-
Alkaloider som är potentiellt bioaktiva och ibland inflammationsdrivande hos känsliga personer
💡 Dessa ämnen minskar ofta under naturlig mognad, särskilt i solljus, där enzymer aktiveras, klorofyll bryts ner och sockerhalten ökar.
🟡 Problemet? När frukten (t.ex. tomaten) plockas omogen och mognar i kall transport eller lager, kan den biokemiska nedbrytningen av vissa anti-näringsämnen bli ofullständig, vilket i teorin skulle kunna leda till högre resthalter av vissa irriterande ämnen.
Men…
📚 Vad säger forskningen?
-
Det finns tyvärr ännu mycket lite direkt forskning som visar att transportmognade nattskatteväxter orsakar mer inflammation, tarmproblem eller autoimmunitet. (Naturligtvis, för detta vill inte industrin att vi ska känna till)
-
Däremot finns anekdoter och praktisk erfarenhet (särskilt från funktionsmedicinska kretsar) där vissa personer rapporterar mindre besvär av solmogna tomater och mer av butikstomater. (Och tyvärr förminskas ofta verkligheten i förhållande till betalda studier, med fokus att tjäna mer pengar)
🧠 Värt att gräva vidare i:
Det är som att jämföra en solmogen tomat som fått växa klart i medelhavets famn – med en blek kusin som rest i kylrum. Den ena är full av smak, färg och nedbrutna försvarsämnen. Den andra är lite som en grön banan som försöker spela mogen. Din kropp känner skillnaden – men vetenskapen har ännu inte satt ner foten (och det kommer nog tyvärr dröja).