Nu måste vi tänka till. Tyvärr har viss antiinflammatorisk kost ett litet hål i logiken. Du kan inte äta dig fri från inflammation med antiinflammatorisk kost. Kroppen fungerar inte så. Men du kan äta dig till inflammationer, men inte med omega 6.

Visst blev det härligt rörigt nu?

Du behöver lite grundkunskap.

1 Inflammation är ingen sjukdom den är kroppens försvar.
2 Försvar mot vad? Skada, slitage, stress, oro, gifter, tillsatser, dålig kroppshållning, trasig tarm, gluten, högt blodsocker, virus, svamp, bakterier…
3 Kroppen bygger sitt försvar med omega 6 som byggs om till inflammatoriska prostaglandiner i en enzym som heter Cox4 Cox bygger även om omega till antiinflammatoriska eikosanoider – superhormoner.
(Så sjukvårdens idé om att stoppa inflammation genom att hämma Cox är tämligen korkad)5 Kroppen bygger bara det du ber om! Så ber du om inflammation så bygger den det. Ber du inte om inflammation kommer omega 6 att användas till något annat. Du får inte inflammation av omega 6!

6 Saknar du omega 6 och behöver skyddet inflammation så kommer du faktiskt bli ännu sjukare. Fast detta händer aldrig då vi alltid har tillräckligt.

7 Saknat du det balanserande omega 3 så tippar gungbrädan över och kroppen kan inte längre hålla en hälsosam balans. Nu kan omega 6 få ett övertag som kroppen inte önskar.

8 Behöver kroppen försvara sig i massor kommer din värk att öka, då inflammationen ökar, av minsta lilla omega 6. T ex oljor, griskött mm. Välj bort för värk ökar stress som ökar inflammation.

9 En kropp som inte behöver försvara sig blir aldrig sjuk av omega 6. Men en frisk kropp kan definitivt sakna omega 3 och därför inte kunna hålla balansen. Men min erfarenhet säger att kroppen prioriterar inflammationsbalansen på bekostnad av hjärnan som då inte får sin omega 3. Så en frisk kropp med brist på omega 3 är trött, hängig och håglös då hjärnan inte kan lyssna på serotonin och dopamin med omega 3-brist.

MEN! Du kan inte ta bort problemet genom att ta bort kroppens försvar.

Vad försvarar sig din kropp mot?
Jaga inte dina försvarare och ge de skulden. Men ja, du kanske behöver minska dessa för att bryta den negativa spiralen. Varför behöver din kropp koppla på inflammation?

Så vid värk och inflammation:

1 Ja, börja med att minska omega 6 i absurdum. Men bara för att bryta den negativa spiralen.
2 Öka på omega 3 så du vet att det finns en möjlighet för kroppen att bygga balans på gungbrädan om kroppen vill och behöver.
3 Och lösningen, hitta orsaken till att din kropp måste koppla på sitt försvar!

Var ska du börja leta?
1 Är du självsnäll? (Rekommenderar: Boken Viktfällan)
2 Hur låter ditt självprat?
3 Hur ser du på livet? (Styr du din egna båt eller är du “drabbad”? Rekommenderar boken Gnisselzonen.)
4 Hur ser din hållning ut? Har du tillräckligt med muskler och styrka för din vardag?
5 Har du tagit bort allt som bråkar med vår tarm? Gluten, tillsatser, hittepåmat, stress, oro, kontroll och mat från mikron? (Rekommenderar ALP)
6 Tar du hand om din tarm? Lera, glutamin och probiotika (utan tillsatser i!!)
7 Har du tagit bort allt som bråkar med din lever? Här är nog kärnan i inflammation, vår lever. Enkelt förklarat – inflammation minskar leverns avgiftningsförmåga – förgiftning ökar inflammation – som minskar leverns avgiftningsförmåga…

Och det som bråkar mest med vår lever är huvudvärkstabletter, medicin mot sura uppstötningar, antihistaminer och adrenalin. Adrenalin släpper kroppen ut vid oro, stress, negativt självprat och omöjliga egenkrav.

8 Hur andas du? Munandning, ytlig andning och snabb andning ökar problemet. Näsandning, djupandning och långsam andning minskar inflammation. Häftigt va? (Rekommenderar Andningsminuten)

Så, är ALP en antiinflammatorsik kost? Ja definitivt! Troligtvis bättre än de flesta då ALP inte jagar symtomen utan orsaken. Och ALP inte bara ser till kosten utan till livet.Men just nu, just idag – vad tål din kropp? Lyssna på den, lyd den och så hoppas vi att du om ett år kan njuta av en hemmaslagen majonnäs på lite rapsolja och ett ägg. Bara för att du sökte efter orsaken och inte letade lösningen i kroppens försvar.

Smör och ghee är i stort sätt fritt från omega 6.
Kokosfett innehåller omega 6.
Alla oljor innehåller omega 6.
Rapsolja mindre än olivolja i förhållande till omega 3.
Men olivolja innehåller betydligt mer antioxidanter som är toppen vid inflammation…

Solrosolja och majsolja är dock alltid katastrof!

Lyssna på din kropp. Men jaga inte kroppens försvar – jaga orsaken!

Tillägg:
Tänk på att omega 6 är olika saker. Det är LA, DGLA, GLA och AA. Olja är vanligtvis LA. Nattljusolja som är ett så underbart tillskott för huden är GLA. Och AA, arakidonsyra, som är den inflammatoriska delen. Så om du inte ber om kroppens försvar, inflammation, så kan oljan bli antingen energi eller kanske byggas om till GLA och göra din hud gott. Däremot kanske du inte vill äta tillskottet GLA om din kropp ber om inflammation – för då kommer det dyra tillskottet att byggas om.