Jag vet inte om det bara är min mormor som är speciellt smart, eller om alla mormödrar var matsmarta.

(Japp, jag är själv en f.d. ”skitunge”. Fröken i skolan berättade för mig att jag skulle aldrig klara mig. Skratt. Nu är jag en energisk vuxen, som det gått riktigt bra för. Där fick du fröken!)

”Är fisk så blir du smart” är en gammal sanning som forskarna på senare år visat att det finns fog för. Men ska vi vara riktigt ärliga så har husmödrarna fått smäll på fingrarna för sin erfarenhetskunskap. På 50-talet var faktiskt ALLA fetter onyttiga. Skrämmande, eller hur?

Vilka fördelar får barn som normaliserar sitt behov av Omega 3? De ökar sin koncentration, bråkar mindre, ökar sitt IQ, får minskad hyperaktivitet, minskad oro samt minskar sina impulsiva beteenden. Ritalin är ett läkemedel mot ADHD. Forskning har visat att helt vanlig fiskolja (omega 3) är bättre än Ritalin (medicin).

Barn med ADHD söker också ofta mat som är full av kolhydrater, raffinerade kolhydrater som godis, kakor, kex, pasta och bröd. Många försöker att självmedicinera med kolhydrater eftersom kolhydrater påverkar serotoninet i hjärnan. Låg nivå serotonin orsakar irritation, oro och depression. Ett sätt att tillfälligt lindra dessa symptom och få upp nivån av serotonin är att äta mat som innehåller mycket kolhydrater. (Omega 3 hjälper mot depressioner) Det har också visat sig att barn med ADHD bara frisläpper ca hälften av de hormoner som ska kontrollera ett jämt blodsocker, för att blodsockret då inte ska sjunka för lågt placerar sig kroppen i stress för att öka mängden adrenalin. Vi ser det som överaktivitet. Att barn med ADHD självmedicinerar på kolhydrater skapar därför bara nya problem.

Vill du vara en del i att skapa möjligheter? Köp BOKEN Energibarn 2.0