Omega 3 till Energibarn!

Jag vet inte om det bara är min mormor som var extra speciellt smart, eller om alla mormödrar var matsmarta.

”Ät fisk så blir du smart” är en gammal sanning som forskarna på senare år visat att det finns fog för. Men ska vi vara riktigt ärliga så har husmödrarna fått smäll på fingrarna för sin erfarenhetskunskap. På 50-talet var faktiskt ALLA fetter onyttiga, även fiskfett. Skrämmande, eller hur?

Vilka fördelar får barn som normaliserar sitt behov av Omega 3 (EPA & DHA)? De ökar sin koncentration, bråkar mindre, ökar sitt IQ, får minskad hyperaktivitet, minskad oro samt minskar sina impulsiva beteenden. Ritalin är ett läkemedel mot ADHD. Forskning har visat att helt vanlig fiskolja (omega 3) är bättre än Ritalin (medicin).

Barn med ADHD söker också ofta mat som är full av kolhydrater, raffinerade kolhydrater som godis, kakor, kex, pasta och bröd. Många försöker att självmedicinera med kolhydrater eftersom kolhydrater påverkar både dopamin och serotoninet i hjärnan.

Låg nivå serotonin orsakar irritation, oro och depression. Ett sätt att tillfälligt lindra dessa symptom och få upp nivån av serotonin är att äta mat som innehåller mycket kolhydrater. (Omega 3 hjälper mot depressioner). Låg serotonin är samtidigt en signal på att du behöver ”byta väg”. Att du gör saker som inte är bra för dig och din kropp. Du mår alltså inte dåligt för att du har lågt serotonin. Du har lågt serotonin som  en signal för att du ska förstå att du är på fel väg och skadar dig. Hjärnans snälla signal så du ska förstå att du behöver skapa förändring i livet, kosten och i rörelse (om du är stillasittande).

Vill du vara en del i att skapa positiva möjligheter för alla med ADHD? Skaffa dig kunskap och köp BOKEN Energibarn 2.0

 

Underlag för mina tankar:

The Journal of Nutrition noterades att ”the failure to confirm the essentiality of linolenic acid was the primary reason why omega-3 fatty acids were overlooked in the 1950s and 1960s”

Seven Countries Study

Ett av flera exempel på forskare som tänkte som jag men för 75 år sen:

George V. Mann – forskaren som gick mot strömmen

George V. Mann var en amerikansk läkare och forskare som på 1950–70-talet ifrågasatte den dominerande lipidhypotesen – alltså teorin att mättat fett och kolesterol orsakar hjärt-kärlsjukdomar.

🔬 Hans forskning:
Mann studerade bl.a. Masai-folket i Kenya, som åt stora mängder animaliskt fett (inkl. mjölk, kött och blod) men ändå hade låg förekomst av hjärt-kärlsjukdomar. Han visade att det fanns populationer med hög fettkonsumtion – inklusive fiskfetter – som ändå var friska.

📣 Motvinden:
Mann kritiserade öppet forskare som Ancel Keys (pionjären bakom Seven Countries Study) och menade att fetthypotesen byggde på selektiv data och politiskt inflytande.
Han kallade till och med lipidhypotesen för ”den största bluffen i medicinens historia”.

⚠️ Konsekvensen:
Han blev marginaliserad, hans forskning fick begränsad uppmärksamhet, och hans röst ignorerades i officiella kostråd – trots välgjorda fältstudier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *